Livspusslet i juletider

Jämställdhet

Blogg

2019-12-20

Det är kvinnor som i stor utsträckning är de som projektleder julen hemma. Det visar TCO:s senaste undersökning. Även om vi nått långt med jämställdheten finns mycket kvar att göra.

Min andra arbetsvecka på nya uppdraget avrundades på ett kul och viktigt sätt. På torsdagsmorgonen var jag med i SVT:s morgonprogram och pratade om en ny undersökning som TCO gjort. Den visar att kvinnor – fortfarande – i stor utsträckning är de som projektleder julen hemma. Kvinnor tar alltså även i juletider ett särskilt stort ansvar för att få livspusslet att gå ihop.

Det är lätt att låta dyster, men det är också viktigt att komma ihåg att jämställdhetsutvecklingen går åt rätt håll i många frågor. Det finns däremot mycket kvar att göra för att vi ska få ett jämställt arbetsliv där kvinnor har rätt till en lika bra lön, utveckling och karriär som männen. Och det förutsätter ett hållbart arbetsliv med en rimlig arbetsbelastning och möjlighet till återhämtning.

Återhämtning, vila och möjlighet att ladda batterierna är något jag vill önska er alla som läser den här texten. Jag hoppas att ni får fina lediga dagar tillsammans med nära och kära!

Läs pressmeddelandet Julens projektledare är en kvinna - i år igen.

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström