Missgynnande av föräldralediga

Jämställdhet

Artikel

Det är förbjudet för arbetsgivare att missgynna någon i samband med föräldraledighet. Trots det upplever många tjänstemän som är småbarnsföräldrar att föräldraledigheten har fått negativa konsekvenser i deras arbetsliv.

Att vara föräldraledig är en rättighet som vi har enligt lag. Föräldraledighetslagen innehåller ett förbud mot missgynnande av föräldralediga. All typ av föräldraledighet räknas, till exempel även vård av sjukt barn och deltidsarbete med eller utan föräldrapenning.

Arbetsgivare har en skyldighet enligt diskrimineringslagen att arbeta förebyggande för att undvika diskriminering, bland annat genom att underlätta för medarbetarna att förena arbete med föräldraskap. Det är med andra ord arbetsgivarens ansvar att se till att föräldraskapet inte leder till negativa konsekvenser för de anställda oavsett längd på föräldraledigheten.

Vad räknas som missgynnande?

Missgynnande är när någon lider skada eller där föräldraledigheten blir till nackdel i arbetslivet. Exempelvis att någon inte får vara med i lönerevisionen på samma villkor som sina kolleger och att inte ges samma möjligheter till kompetensutveckling eller karriärutveckling. Eller att någon inte får ett jobb de söker på grund av att de ska vara föräldralediga. Det finns även en rätt att efter föräldraledighet återgå till samma eller liknande jobb hos arbetsgivaren. Trots det förekommer det att anställda tilldelas mindre kvalificerade uppgifter efter föräldraledigheten.

Många tjänstemän upplever att de har missgynnats

Trots förbudet upplever många småbarnsföräldrar att de missgynnats i samband med sin föräldraledighet. I en undersökning som TCO och Unionen har låtit Novus genomföra runt årsskiftet 2020/2021 svarar nästan var femte tjänstemän med barn under 12 år att de upplever att de har missgynnats av sin arbetsgivare på grund av sin föräldraledighet.
De som har varit föräldralediga ett år eller längre upplever i större utsträckning att de har missgynnats än de som varit föräldralediga kortare tid. I den gruppen svarar nära fyra av tio att de har missgynnats av sin arbetsgivare i samband med sin föräldraledighet. 

Långa föräldraledigheter är vanliga bland kvinnor men inte bland män, vilket gör problemet med missgynnande större bland kvinnor. Enligt våra beräkningar är kvinnor föräldralediga i snitt 14,5 månader under barnets första två år, medan män i snitt är föräldralediga i 3,8 månader under de första två åren.

Allt för få känner till att det finns ett missgynnandeförbud

Trots att missgynnandeförbudet har funnits i 15 år är det fortfarande många som inte känner till det. I undersökningen svarar nära var tredje tjänsteman med barn under 12 år att de inte känner till att föräldraledighetslagen innehåller ett förbud mot missgynnande i samband med föräldraledighet. Kunskapsluckorna är lika stora bland de som arbetar som chefer som bland övriga tjänstemän i undersökningen.

Vad behöver göras?

Kännedomen om att föräldraledighetslagen innehåller ett förbud mot missgynnande måste öka och mer behöver göras på arbetsplatserna för att förebygga missgynnanden och för att underlätta för föräldrar att kombinera arbete och föräldraskap.

  • Arbetsgivare behöver säkerställa att alla chefer har kännedom om missgynnandeförbudet och att de arbetar proaktivt för att minska risken för sådana missgynnanden. Samtidigt behöver arbetsgivare arbeta aktivt för att främja ett föräldravänligt arbetsliv som gynnar jämställt föräldraskap.
  • Myndigheterna behöver säkerställa att information kring missgynnandeförbudet når ut till de som är eller nyligen har varit föräldralediga. Förslagsvis kan Diskrimineringsombudsmannen (DO) och Försäkringskassan samarbeta så att DO:s information når alla som tar ut föräldrapenningdagar. Regeringen kan ge myndigheterna i uppdrag att göra detta.
  • Fackförbunden behöver informera sina medlemmar och ge sina förtroendevalda verktyg för att främja ett föräldravänligt arbetsliv och motverka missgynnanden som har samband med att någon arbetstagare planerar att vara, är eller har varit föräldraledig.
  • Politiken kan bidra genom att göra diskrimineringslagens bestämmelser om aktiva åtgärder semidispositiva. Det skulle ge arbetsmarknadens parter faktisk möjlighet att teckna centrala kollektivavtal kring det förebyggande arbetet mot diskriminering och det främjande arbetet för lika rättigheter och möjligheter, vilket skulle öka engagemanget och ansvaret för det förebyggande arbetet ute på arbetsplatserna.

Missgynnande under föräldraledighet

Källa: Novus-undersökning bland tjänstemän med barn under 12 år. Drygt 2.500 svarande under perioden december 2020 - januari 2021.
* Skattade värdet ej signifikant skilt från skattade värdet för alla
.

Bild på Åsa  Forsell

Utredare: jämställdhet

Åsa Forsell