Jämställdhet
Jämställdhet
Artikel
TCO arbetar för ett jämställt arbetsliv och samhälle, med fokus på reformer för ökad ekonomisk jämställdhet. Tillsammans med jämställd hälsa, utbildning och makt är det också ett uttalat mål för den svenska jämställdhetspolitiken. Men vi är inte där än. I dagens utvecklingstakt kommer det till exempel dröja 100 år innan Sverige har jämställda livsinkomster.
Tre viktiga förslag för ökad ekonomisk jämställdhet
Fortfarande stora inkomstskillnader mellan kvinnor och män
Enligt officiell statistik från SCB var kvinnors genomsnittliga årsinkomst år 2022 endast 83 procent av männens, om man ser till befolkningen i förvärvsaktiv ålder (20–64 år).
Det finns även stora skillnader om man ser till kvinnors och mäns livsinkomst, det vill säga individernas sammanlagda inkomst över livet. Livsinkomsten kan beräknas på olika sätt, men oavsett hur man räknar landar man i ett miljongap i livsinkomster mellan kvinnor och män, enligt beräkningar från Kommissionen för jämställda livsinkomster.
Ojämställt föräldraskap ökar inkomstgapet
Män arbetar generellt fler timmar än kvinnor. Det ger män högre inkomster och genererar ett inkomstgap över livet mellan kvinnor och män. Gapet beror ofta på att kvinnor i större utsträckning löser familjens livspussel med barn och arbete.
Att kvinnor tar längre föräldraledighet och oftare arbetar deltid för med sig stora och långvariga inkomstgap mellan kvinnor och män när de blir föräldrar. Det framgår av TCO:s rapport Föräldraförsäkringen fyller 50 – en motor för ökad jämställdhet även kommande år?
Könsuppdelad arbetsmarknad och olika lönenivåer
Kvinnor har i genomsnitt lägre lön per timme än män. Detta är till stor del en effekt av att vi har en könsuppdelad arbetsmarknad i Sverige, där kvinnor och män arbetar i olika yrken och där kvinnodominerade yrken i genomsnitt har lägre lönenivå. Det förekommer även att kvinnor och män får olika lön för samma arbete, trots att det är förbjudet enligt diskrimineringslagen. Arbetsgivare ska arbeta förebyggande med lönekartläggningar för att det inte ska förekomma.
Dessutom präglas många kvinnodominerade yrken av hög arbetsbelastning och stress. Det leder ofta till sjukfrånvaro och att många kvinnor väljer att arbeta mindre än heltid för att orka och för att undvika ohälsa. Den dåliga arbetsmiljön och höga arbetsbelastningen gör också att många tjänstemän, främst kvinnor, väljer att lämna arbetslivet i förtid (dvs vid lägre ålder än riktåldern för pension).
Fler faktorer som bidrar till inkomstskillnader
Sysselsättningsnivå. En lägre sysselsättningsnivå bland kvinnor bidrar också till arbetstidgapet och inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män. Sysselsättningsnivån är lägst bland utrikes födda kvinnor.
Pensionsgap. Skillnaderna i inkomst under de år man förvärvsarbetar leder i sin tur till ett pensionsgap mellan kvinnor och män, eftersom pensionen baseras på tidigare inkomster.
Kapitalinkomster. Utöver skillnader i sysselsättningsnivå och livsinkomst är också kapitalinkomsterna snedfördelade, så att män har större kapitalinkomster än kvinnor. Det i sin tur följer av en sned fördelning av förmögenheterna.
Skatter och transfereringar. Värt att notera är att skatter och ersättningar från trygghetssystemen gör att skillnaderna mellan kvinnors och mäns disponibla inkomst blir mindre än de annars skulle vara.
2024 fyller föräldraförsäkringen 50 år. När den kom kallades den för ett vansinnigt förslag av motståndarna, och den har revolutionerat synen på jämställt föräldraskap. Man vad har egentligen hänt under de här 50 åren, har föräldraskapet blivit mer jämställt?
Läs mer om våra förslag för ökad jämställdhet
Jämställdhet
Så vill TCO reformera föräldraförsäkringen
Så vill TCO reformera föräldraförsäkringen
För att vi ska nå målet om ekonomisk jämställdhet behöver föräldraförsäkringen utvecklas för att vara en motor för ökad...
Jämställdhet
TCO:s förslag för ökad ekonomisk jämställdhet
TCO:s förslag för ökad ekonomisk jämställdhet
Ett minskat arbetstidsgap mellan män och kvinnor är en viktig väg till ökad ekonomisk jämställdhet.
Jämställdhet
Livspusslet – centralt för ekonomisk jämställdhet
Livspusslet – centralt för ekonomisk jämställdhet
Kvinnor och män behöver lika goda förutsättningar att arbeta heltid och få ihop livspusslet, oavsett om de är föräldrar eller ej.
Föräldraförsäkringen – ett vansinnigt förslag
Föräldraförsäkringen – ett vansinnigt förslag
TCO firar föräldraförsäkringens jubileumsår 2024! Läs mer och se dokumentärfilmen om reformen som satte Sverige på världskartan: ”Ett vansinnigt förslag – 50 år av föräldraförsäkring och ökad jämställdhet”.
TCO:s jämställdhetsindex
TCO:s jämställdhetsindex
TCO:s jämställdhetsindex är ett sätt att följa utvecklingen av hur föräldrar delar upp dagarna med föräldrapenning och vård av barn.
Föräldraledighet under barnens två första år – mer ojämställt än statistik visar
Föräldraledighet under barnens två första år – mer ojämställt än statistik visar
När den obetalda föräldraledigheten räknas in blir skillnaden mellan hur mycket ledighet kvinnor och män tar ut ännu mer ojämställd. Kvinnor är borta från jobbet 12,7 månader och män bara 3,4 månader under barnets första två år.
Prenumerera på alla våra nyheter inom jämställdhet
Vill du få ett mejl samma dag som vi publicerar något nytt inom jämställdhet? Lämna din mejladress här.
Mer om jämställdhet
Här hittar du allt vårt material om jämställdhet, till exempel pressmeddelanden, rapporter och blogginlägg. Använd filtreringen för att hitta det du söker.
Filtrera
Ämne
Person
Innehållstyp
År
Sökresultat
Inga träffar
Det finns tyvärr inget innehåll som motsvarar din sökning. Testa att byta sökord eller filtrering.