Längre arbetsliv – och en bättre pension
Pension, Arbetsmiljö
Rapport
2024-11-07
Rapporten är den andra delen i en serie som diskuterar tjänstemännens förväntningar på pensionen samt möjligheter och önskemål att förlänga arbetslivet. Denna del fokuserar på tjänstemän i åldern 50–67 år som planerar att gå i pension före riktåldern av arbetsrelaterade och/eller hälsoskäl. Resultaten visar att en dålig arbetsmiljö och hög arbetsbelastning är vanliga skäl till att tjänstemän planerar att gå i pension tidigare.
Sammanfattning
Tjänstemännen som planerar att lämna arbetslivet före riktåldern
Längre arbetsliv – och en bättre pension är en uppföljning av rapporten Hälften går i förtid – så ser tjänstemännen på att arbeta till riktåldern och en del av en rapportserie som diskuterar tjänstemännens förväntningar på pensionen samt möjligheter och önskemål att förlänga arbetslivet. Fokus ligger på den kategori tjänstemän som planerar att lämna arbetslivet före riktåldern och där ekonomin inte är en viktig orsak. Det behöver inte innebära att de saknar ekonomiska förutsättningar att gå i pension, utan snarare att det finns andra skäl än ekonomin som väger tyngre för pensionsbeslutet. Syftet är att fördjupa analysen av hur upplevda brister i arbetsmiljön och hälsoskäl påverkar pensionsbeslutet och vilka konsekvenser en tidig pensionering får för den framtida pensionen.
Kvinnor kan bli dubbelt drabbade
Många tjänstemän i åldrarna 50–67 år planerar att gå i pension före riktåldern, trots att konsekvensen för många blir en alltför låg pension. De främsta skälen är att arbetsmiljön uppfattas som bristfällig och hälsoproblem som ofta är kopplade till arbetet. Kvinnor är överrepresenterade, genom att de i hög utsträckning arbetar i verksamheter och yrken där det finns omfattande brister och risker i arbetsmiljön, bland annat i kontaktyrken inom vård, skola och omsorg. Kvinnor kan därför bli dubbelt drabbade.
Dels av en dålig arbetsmiljö under sitt yrkesliv, vilket gör att många inte orkar jobba hela vägen till pension, dels av den tuffa ekonomiska situation som följer av att de går i pension tidigare.
Motsvarar cirka 150 000 heltidstjänster
Om dessa personer orkar och vill arbeta ett år längre än planerat, så skulle det betyda ett arbetskraftstillskott motsvarande sammanlagt ungefär 150 000 heltids- och helårsarbetande under de kommande 10–15 åren. Inom flera sektorer och yrkesområden kan då en situation med brist på arbetskraft kan mildras. För individerna skulle det betyda högre pension och att de får en bättre avkastning på sin utbildning.
TCO:s fyra förslag för att fler ska kunna, orka och vilja arbeta längre
- Förbättra arbetsmiljön, särskilt för yrken inom vård, skola och omsorg i offentlig sektor. Dessa yrken är i hög utsträckning kvinnodominerade.
- Goda möjligheter till kompetensutveckling och omställning genom hela arbetslivet är nödvändiga, om arbetslivet ska förlängas. Även en ökad flexibilitet gällande arbetstider bidrar till att fler kan, vill och orkar arbeta längre upp i åren.
- Åldersdiskriminering behöver motverkas, särskilt vid rekrytering. Annars riskerar nödvändig omställning att försvåras.
- För att höja den allmänna pensionen och göra det mer lönsamt att arbeta, behöver pensionsavgifterna och nivån på pensionsrätterna höjas. En höjning av avgiften från nuvarande 17,21 procent av inkomsten till 18,5 procent, som omfattar dagens och morgondagens pensionärer, skulle höja pensionen ungefär 7 procent.
Relaterat
Pension, Arbetsmiljö
Ny rapport från TCO: Så får tjänstemännen ett längre arbetsliv – och en bättre pension
Många tjänstemän planerar att gå i tidig pension av arbets- och/eller hälsoskäl. Detta på grund av dålig arbetsmiljö...
Pension, Arbetsmiljö
180 000 tjänstemän vill gå i pension i förtid
En ny rapport från TCO visar att många tjänstemän vill lämna arbetslivet före riktåldern. Det främsta skälet är att...
Arbetsmiljö
Att leda och samverka i det digitala arbetslivet
Varje år på hösten infaller europeiska arbetsmiljöveckan, med aktiviteter från inte minst fackförbund som genomför...