TCO:s förslag för föräldraförsäkringen

Jämställdhet

Artikel

För att vi ska nå målet om ekonomisk jämställdhet behöver föräldraförsäkringen utvecklas. TCO vill se politiska reformer som gör att föräldraförsäkringens regelverk tydligare signalerar att målet är jämställt föräldraskap.

  • Tredela föräldraförsäkringen så att föräldrar får ta ut en tredjedel var, den sista tredjedelen får de fördela själva. 
  • Gör så att de flesta föräldrapenningdagar tas ut under barnets tre första år. 
  • Vik 10 föräldrapenningdagar per barn och år för att få ihop livspusslet när barnen är 3 till 12 år. 
  • Inför jämställdhetspeng för föräldrar som delar lika.
  • Gör det enklare för föräldrar att förstå effekterna av olika val kring betald och obetald föräldraledighet. 

Föräldraförsäkringen behöver utvecklas för att bidra till ekonomisk jämställdhet

Föräldraförsäkringen har betytt mycket för utvecklingen av en mer jämställd arbetsmarknad och ett mer jämställt samhälle. Men på senare år har utvecklingen mot en mer jämställd fördelning av föräldradagarna avtagit, vilket syns i TCO:s årliga Jämställdhetsindex. Lägger man också till den obetalda föräldraledigheten spär det på ojämställdheten ytterligare. 

Dagens sneda fördelning av föräldraledighet och deltidsarbete leder till stora och bestående inkomstskillnader mellan kvinnor och män. Det framgår av både forskning och den officiella inkomststatistiken som TCO presenterar i rapporten Föräldraförsäkringen fyller 50 – en motor för ökad jämställdhet även kommande år?

Forskning visar också att normer på arbetsplatserna är styrande för kvinnors och mäns val av föräldraledighet – kvinnor förväntas anpassa arbetslivet efter familjelivet, medan män fortfarande förväntas kunna göra det omvända. TCO:s slutsats är att föräldraförsäkringens utformning och det sätt den samspelar med andra regelverk och normer innebär käppar i hjulet för utvecklingen mot ökad ekonomisk jämställdhet. 

Dessutom upplever många tjänstemän att de missgynnas lönemässigt av sin arbetsgivare i samband med sin föräldraledighet

Reformera föräldraförsäkringens regelverk

TCO har förslag på reformer som ska göra att föräldraförsäkringen kan fungera som en motor för ökad jämställdhet även framöver. Regelverket kring föräldraförsäkringen behöver reformeras så att det för det första signalerar jämställt föräldraskap, för det andra ger stöd åt alla föräldrar – inte bara de som har råd och är insatta – att få ihop livspusslet under barnens uppväxt, och för det tredje uppmuntrar föräldrar att dela lika.

TCO:s förslag:

  • Tredela föräldraförsäkringen och styr uttaget så att de allra flesta av föräldrapenningdagarna tas ut under barnens första tre år.
  • Höj ersättningen på de 90 så kallade lägstanivådagarna som i dag ger 180 kronor om dagen, så att även de dagarna ger inkomstrelaterad ersättning.
  • Styr uttaget av de före detta lägstanivådagarna så att föräldrar kan ta ut 10 dagar per barn och år under barnens uppväxt när barnen är mellan 3 och 12 år för att få ihop livspusslet, eller fem dagar per förälder om barnet har två vårdnadshavare.
  • Bygg in ekonomiska incitament i regelverket så att föräldrar uppmuntras att dela mer lika. Inför en jämställdhetspeng i föräldraförsäkringen – en skattefri klumpsumma som betalas ut automatisk till de föräldrar som delat lika fram till barnets tvåårsdag.

Ge regeringsuppdrag till myndigheter så att föräldrar kan göra medvetna val kring sin föräldraledighet

Vi har ett flexibelt och generöst system för föräldraledighet i Sverige, som bygger på att föräldrar kan göra medvetna välinformerade val kring sin ledighet. Då behöver det vara reellt och praktiskt möjligt, men det är det inte idag.

Regelverken är komplicerade och det är mycket svårt för föräldrar att få en överblick över vilka effekter olika val får för deras inkomster på kort och lång sikt. Dessutom behöver den samlade kunskapen om obetald föräldraledighet öka. Statistik borde samlas in så att forskning och analyser kan göras på den totala föräldraledigheten, och inte enbart på föräldrapenningsuttaget. 

TCO:s förslag:

  • Ge en eller flera myndigheter i uppdrag att se till att det blir möjligt för kvinnor och män att göra välinformerade medvetna val kring betald och obetald föräldraledighet och deltidsarbete. Det borde tas fram ett digitalt verktyg där föräldrar enkelt kan se hur olika val påverkar deras inkomster på kort och lång sikt – som ett ”minpension.se” för föräldrar.
  • Ge någon myndighet i uppdrag att samla in statistik kring den obetalda föräldraledigheten. Det behövs mer forskning och analyser för att öka kunskapen om den obetalda och den totala föräldraledigheten. 
Bild på Åsa  Forsell

Utredare: jämställdhet

Åsa Forsell

Föräldraförsäkringen – ett vansinnigt förslag

TCO firar föräldraförsäkringens jubileumsår 2024! Läs mer och se dokumentärfilmen om reformen som satte Sverige på världskartan: ”Ett vansinnigt förslag – 50 år av föräldraförsäkring och ökad jämställdhet”.

Filmaffisch på bild från sjuttiotalet på pappa som byter blöja på bebis
Pappa som bär ett lugnt mindre barn i famnen i hemmet.

Föräldrapenning och föräldraledighet under barnens två första år

När man räknar in både betald och obetald föräldraledighet är kvinnor i snitt borta från arbetet mer än ett år under ett barns två första år. Det är drygt nio månader mer än männen.

Litet barn som försöker få sin pappa smaka på maten vid köksbordet.

Läs rapporten: Föräldraförsäkringen fyller 50

Utvecklingen mot en mer jämställd fördelning av föräldrapenninguttaget har gått framåt, men sedan 2018 står den i princip stilla. Dessutom spär den obetalda föräldraledigheten på ojämställdheten ytterligare. Vad beror det på och vad mer kan vi göra för att föräldraförsäkringen ska vara en motor för ökad jämställdhet även i framtiden?