Föräldrapenning och föräldraledighet under barnens två första år
Jämställdhet
Artikel
TCO tog under hösten 2018 fram siffror som visade att trots den positiva utvecklingen att pappor tog ut successivt högre andel av föräldrapenningdagarna, så är skillnaden mellan kvinnors och mäns uttag fortfarande stor. Mammor var borta i snitt 14,5 månader från arbetslivet innan barnet fyller två år, samtidigt som pappor i snitt var borta 3,8 månader barnets två första år. Det här skapar ojämställdhet i arbetslivet och inkomstskillnader mellan kvinnor och män.
Föräldraförsäkringen och föräldraledighetsdagen
Män tar bara en femtedel av dagarna som tas ut under barnets första två år
Från antal föräldrapenningdagar till faktisk tid – kvinnor borta långa perioder från arbetet
TCO har med utgångspunkt i statistiken över uttagna föräldrapenningdagar och en tidigare enkätundersökning av Försäkringskassan gjort uppskattningar av hur länge en förälder faktiskt har varit föräldraledig och därmed frånvarande från sitt arbete runt om i landets kommuner.
Våra uppskattningar visar på riksnivå att kvinnor med barn födda 2015 i genomsnitt var borta från jobbet 14,5 månader på grund av föräldraledighet fram till barnet fyllde två år. Män med barn födda 2015 var i snitt hemma 3,8 månader innan barnet fyllde två år.
Negativa konsekvenser för kvinnor att inte dela lika
En kvinna är alltså i genomsnitt borta från jobbet 14,5 månader de första två åren. Det blir väldigt långa perioder borta från arbetet och arbetslivet för kvinnor som får barn och särskilt för de kvinnor som får fler barn än ett. En kvinna som får tre barn under en sexårsperiod kommer i genomsnitt att vara frånvarande i princip på heltid under mer än tre och ett halvt år. Pappan till samma barn kommer i genomsnitt vara föräldraledig mindre än ett år, uppdelat på tre fyramånadersperioder.
Att kvinnor är borta från jobbet i långa och sammanhängande perioder har direkt påverkan på det fortsatta arbetslivet, vad gäller karriärmöjligheter, benägenhet att jobba deltid med mera. Forskning visar att det ojämna uttaget lägger grunden för framtida deltidsarbete och större ansvar för det obetalda hemarbetet. Sammantaget leder det här till negativ påverkan på kvinnors löneutveckling, inkomstutveckling, karriär och pensioner.
Utöver att män är föräldralediga kortare tid än kvinnor är de dessutom föräldralediga på deltid en större andel av sin föräldraledighet innan barnets tvåårsdag än vad kvinnor är, enligt Försäkringskassans undersökning. Även i det avseendet har kvinnorna alltså svagare anknytning till arbetslivet än män när de får barn. Den som är föräldraledig på deltid kan hålla kontakt med arbetet och kollegorna, medan det inte alltid är möjligt för den som är föräldraledig på heltid.
Ganska stora variationer i olika kommunerna
I landets kommuner varierar männens andel av uttagna föräldrapenningdagar barnens första två år mellan som lägst 9,2 procent i kommunerna Eda och Årjäng och som högst 27,8 procent i Umeå för barn födda år 2015.
I Umeå, där föräldrar delar mest lika på föräldrapenningen, uppskattas kvinnor vara föräldralediga i 12,5 månader och männen i 5,1 månader. I Färgelanda, som ligger nästan sämst till i rangordningen för att dela lika, uppskattas kvinnor i snitt vara föräldralediga så länge som 17,1 månader de första två åren och män endast 2 månader. I Årjäng och Eda, som är de två kommunerna som delar allra mest ojämnt på föräldrapenningdagarna, uppskattas männen ta i snitt endast 1,6 månaders föräldraledighet och kvinnorna ta endast något längre ledighet än snittet för landet (14,6 respektive 14,7 månader).
Så här har vi räknat
Varken Försäkringskassan eller någon annan myndighet samlar löpande in uppgifter över hur lång föräldraledighet som föräldrar tar ut, och därför saknas heltäckande statistik på området. Några olika undersökningar har gjorts för att för att få kunskap om hur det ser ut, men de är inte rikstäckande och de omfattar inte de senaste åren.
Vi har valt att använda resultaten från en enkätundersökning av Försäkringskassan där de har frågat föräldrar om längden på deras föräldraledighet under barnets första två år. Undersökningen bestod av 2 450 telefonenkätintervjuer med föräldrar till barn födda 2004 samt 2009. Till intervjusvaren har kopplats registerdata från Försäkringskassans register om föräldrapenninguttag, inkomst, utbildning etc.
Så vill TCO förändra föräldraförsäkringen
Så vill TCO förändra föräldraförsäkringen
TCO tycker att det är viktigt både för den ekonomiska jämställdheten och jämställdheten på arbetsmarknaden med reformer som gör att kvinnor och män delar mer lika på föräldraledigheten.
Relaterat
Jämställdhet
Kvinnor ansvarar för julen och hushållsarbetet året om
Närmare sju av tio kvinnor upplever att de är julens huvudsakliga projektledare, med ansvar för att planera familjens...
Jämställdhet
TCO: Kvinnor projektleder julen och livpusslet året om
Närmare sju av tio kvinnor upplever att de är julens huvudsakliga projektledare i sin familj. Bland sammanboende med...
Jämställdhet
Hedra den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor – ratificera ILO konvention 190
År 2019 var jag med och förhandlade fram ILO:s senaste konvention, den med numret 190 och som handlar om att avskaffa...