Hur mår vi på jobbet
Arbetsmiljö, Valet 2022
Rapport
2022-06-30
Den här rapporten ger en bild av vilka arbetsorsakade besvär som drabbar TCO-förbundens medlemmar.
Rapporten Hur mår vi på jobbet i tre punkter
Rapporten visar hur arbetsorsakade besvär skiljer sig åt mellan sektorer och vilka besvär som är vanligast beroende på kön och utbildningsnivå. Dessutom tittar vi på vilka orsaker som ligger bakom besvären och vilka åtgärder som vanligen vidtas. Rapporten beskriver även i vilken omfattning de arbetsorsakade besvären leder till begränsningar i livet även utanför arbetet och i vilken mån de leder till frånvaro från arbetet.
1,6 miljoner personer har besvär orsakade av jobbet
Totalt 29 procent av de sysselsatta på svensk arbetsmarknad uppger att de har besvär på grund av arbetet. Det innebär att av Sveriges över 5 miljoner sysselsatta är det 1,6 miljoner personer som anger att de har arbetsorsakade besvär. Bland kvinnor är det 36 procent och bland män 24 procent.
Kvinnor är mest drabbade
Kvinnor med högre utbildning drabbas hårdast av arbetsorsakade besvär. Men problemen finns bland kvinnor och män på hela arbetsmarknaden. Det finns många typer av arbetsorsakade besvär, exempelvis sömnstörningar, oro eller ångest, symtom på depression eller utmattningssyndrom och problem med minne, koncentration eller tankeförmåga.
Kvinnor utsätts oftare för psykiskt påfrestande omständigheter som beror på organisatoriska och sociala förhållanden i arbetet. Den vanligaste orsaken till besvär är inom samtliga grupper för hög arbetsbelastning utan tillräcklig återhämtning. Andra vanliga orsaker är otydliga eller motstridiga krav från arbetsgivaren samt krävande kunder, patienter, anhöriga, elever eller motsvarande.
Jobbet påverkar privatlivet
Problem på jobbet påverkar även privatlivet. Bland kvinnor med eftergymnasial utbildning uppger 26 procent att besvären lett till begränsningar även i livet utanför arbetet. 14 procent av män med samma utbildningsnivå upplever att de är begränsade på sin lediga tid.
En åtgärd för att klara av situationen som är vanligare att kvinnor tar till är att gå ner i arbetstid. Cirka 80 000 kvinnor med arbetsorsakade besvär har gjort det.
Arbetsmiljöarbetet behöver prioriteras. Helt centralt för att lyckas är samverkan och dialog mellan arbetsgivaren och medarbetarna och de fackliga representanterna på arbetsplatsen.
TCO:s förslag för en bättre arbetsmiljö
- Inför hälsobokslut som ett krav i större verksamheten. Arbetsmiljöfrågor måste behandlas på ledningsnivå tillsammans med frågor om verksamhetens uppdrag och budget.
- Säkerställ effektiva sanktioner för brott mot reglerna om organisatorisk och social arbetsmiljö. Organisatoriska och sociala arbetsförhållanden som kan leda till ohälsa eller olyckor bör behandlas lika seriöst som fysiska risker i arbetsmiljön.
- Värna skyddsombudens ställning. Arbetsmiljöarbetet är ett kvalitetsarbete som drivs i samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare. Här är skydds- och arbetsmiljöombuden oerhört viktiga.
Många får problem av sitt jobb
Många personer, främst kvinnor, får problem av sitt arbete. En dialog mellan arbetsgivare, fack och medarbetare är centralt för att man ska lyckas komma åt problemen.
Utredare: arbetsmiljö
Martine Syrjänen Stålberg
Relaterat
Pension, Arbetsmiljö
Ny rapport från TCO: Så får tjänstemännen ett längre arbetsliv – och en bättre pension
Många tjänstemän planerar att gå i tidig pension av arbets- och/eller hälsoskäl. Detta på grund av dålig arbetsmiljö...
Pension, Arbetsmiljö
Längre arbetsliv – och en bättre pension
Rapporten är den andra delen i en serie som diskuterar tjänstemännens förväntningar på pensionen samt möjligheter och...
Pension, Arbetsmiljö
180 000 tjänstemän vill gå i pension i förtid
En ny rapport från TCO visar att många tjänstemän vill lämna arbetslivet före riktåldern. Det främsta skälet är att...