Lägre sjukfrånvaro kräver jämställdhet och trygghet på jobbet
Arbetsmiljö, Jämställdhet, Sjukförsäkring
Blogg
2025-04-11
Försäkringskassan presenterade nyligen en ny rapport som lyfter fram de stora skillnader som finns mellan kvinnor och män när det gäller sjukfrånvaro och beroende av ersättning från sjukförsäkringen, både av sjukpenning och av sjukersättning. Skillnaderna kvarstår även efter justering för individfaktorer såsom yrke, bransch, tidigare sjukfall och familjesituation.
Kvinnor har dubbelt så hög sjukfrånvaro
Försäkringskassan pekar i rapporten, Analys av skillnader i nyttjade av sjukförsäkringen, på betydelsen av ökad jämställdhet och en god arbetsmiljö, särskilt en god organisatorisk och social arbetsmiljö inom kvinnodominerade arbeten inom välfärden, för att komma till rätta med att kvinnor har dubbelt så hög sjukfrånvaro som män och en högre risk att behöva sjukersättning. Rapporten lyfter också fram behovet av ytterligare kunskap om utvecklingen av inkomststandard över en längre tid för dem som lämnar sjukpenningen eller som nekas sjukersättning.
Utsatta för riskfaktorer innan sjukskrivning
Att brister i arbetsmiljön är viktiga orsaker till sjukfrånvaro bland tjänstemännen har TCO visat i flera rapporter. Exempelvis visar TCO i Från riskfaktorer till friskfaktorer att långtidssjukskrivna tjänstemän i hög utsträckning varit utsatta för olika slags riskfaktorer i arbetet tiden innan sjukskrivning, såsom en hög arbetsbelastning i kombination med låg kontroll över den egna arbetssituationen. Kvinnor har också generellt jobb som innebär högre arbetsbelastning och sämre möjlighet att påverka arbetssituationen än män. Dessa arbetsmiljörisker är vanligast inom branscherna skola, vård och omsorg – där problemen med stor arbetsbelastning är utbredd. Samtidigt visar TCO:s rapport att ett systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen kan minska utsattheten för många av riskfaktorerna.
Unga kvinnor är utsatta på jobbet
Arbetsmiljöverket visar i rapporten Arbetsmiljön 2024 att kvinnor, i synnerhet unga kvinnor (16 - 29 år), är mer utsatta på jobbet när det gäller ensamarbete och kränkande särbehandling. Var tredje ung kvinna har också arbetat ensam i lägen där de riskerat att hamna i otrygga eller hotfulla situationer. Var fjärde har utsatts för våld eller hot minst en gång det senaste året. 54 procent av unga kvinnor tror inte att de kan jobba till pensionsåldern i sina nuvarande yrken.
Långt kvar till ekonomisk jämställdhet i arbetslivet
För TCO är det centralt att kvinnor och män har samma möjligheter att arbeta heltid ett långt arbetsliv med hälsan i behåll för att vi ska kunna nå målet om ekonomisk jämställdhet. Försäkringskassans och Arbetsmiljöverkets rapporter pekar tydligt på att det finns mycket kvar att göra när det gäller förutsättningar att nå ekonomisk jämställdhet i arbetslivet. Arbetsmiljön inom välfärdsyrkena, där kvinnor i stor utsträckning befinner sig, måste bli bättre med större fokus på organisatorisk och social arbetsmiljö och ett välfungerande systematiskt arbetsmiljöarbete.
Stärka tryggheten för dem med längre sjukfrånvaro
När det gäller dem med stadigvarande nedsättning av arbetsförmåga och tillgång till sjukersättning har TCO lyft fram behovet av reformer inom sjukersättningen så att fler som behöver det kan få ersättning. Det ligger förslag på regeringens bord från Utredningen om sjuk- och aktivitetsersättningen samt förmåner vid rehabilitering, som TCO har ställt sig positiv till. Nu är det dags för regeringen att ta utredningens förslag vidare och stärka tryggheten för dem med längre sjukfrånvaro.
Att kvinnor har nära dubbelt så hög sjukfrånvaro än män är ingen nyhet, och vilka orsaker som ligger bakom skillnaderna och vad vi kan göra åt dem har också stötts och blötts länge vid det här laget. Allt pekar mot att det snarare saknas politisk mod och vilja att göra något än kunskap och insikt om vad som behöver göras.
Utredare: välfärdsfrågor
Mikael Dubois
Relaterat
Pension, Arbetsmiljö
Längre arbetsliv – och en bättre pension
Rapporten är den andra delen i en serie som diskuterar tjänstemännens förväntningar på pensionen samt möjligheter och...
TCO, Jämställdhet
Framtiden pågår avsnitt 4: Överlägsna kvinnor och konservativa män
I det fjärde avsnittet av Framtiden pågår, TCO:s podd om framtidens arbetsliv pratar vi om framtidens jämställda...
Arbetsmiljö
Nyheterna i Arbetsmiljöverkets föreskrifter från den 1 januari 2025
Från och med den 1 januari 2025 har Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur trätt i kraft. Vi har tagit fram en...