Så kan fler jobba längre – deltid, distans och arbetsmiljö
Pension, Arbetsmiljö
Rapport
2025-05-16
Över 800 000 tjänstemän kan tänka sig att jobba längre upp i åren om rätt förutsättningar finns. Det handlar om möjligheten att kombinera pension och arbete, att jobba på distans och att ett längre arbetsliv blir mer ekonomiskt lönsamt. Rapporten ”Så kan fler jobba längre” är den fjärde i TCO:s rapportserie om ett längre arbetsliv.
Sammanfattning
Den här rapporten undersöker vad som motiverar tjänstemän att stanna längre i arbetslivet samt vad som upplevs som hinder. Vi listar de faktorer och motiv som tjänstemännen i åldern 50-67 själva anger, i en SCB-undersökning från 2023.
Varför behöver vi arbeta längre?
I takt med att vi lever längre och föder färre barn så behöver vi arbeta längre. Samtidigt har TCO visat att hälften av tjänstemännen mellan 50 och 67 år planerar att gå i pension i förtid, främst på grund av bristande arbetsmiljö och den egna hälsan (länk hälften går i förtid).
Om stora grupper går i pension tidigare än vad beslutsfattare vill styra mot riskerar det att öka bristen på kompetens i såväl offentlig som privat sektor, vilket är negativt för både välfärden och tillväxten. Om fler jobbar längre är det positivt både för individen som tjänar in högre pension, för arbetsplatserna som har kvar kompetent personal och för pensionssystemet i sin helhet.
Stor potential för fler att jobba längre
Rapporten visar att mer än 90 procent kan tänka sig att förlänga arbetslivet om rätt förutsättningar finns. Det motsvarar fler än 800 000 tjänstemän. Endast 7 procent av de svarande uppger att inget kan få dem att arbeta längre.
Drivkrafter för att arbeta längre
Det alternativ som flest svarande anger som viktigt för att förlänga arbetslivet är möjligheten till deltidsarbete (56 procent). Det följs av möjligheten att kunna kombinera pension med arbete (50 procent) och att pensionen blir högre (46 procent).
Distansarbete rankas också högt av många (42 procent). Den siffran blir dock ännu högre om branscher där man arbetar på plats exkluderats i statistiken.
Hinder för att arbeta längre
De största hindren mot att jobba till riktåldern eller längre, är hög arbetsbelastning, stress, arbetstiden, brister i ledarskapet, arbetets organisering och brist på delaktighet och inflytande.
Hög arbetsbelastning är den anledning som flest tjänstemän anger som ett hinder för att jobba längre. 71 procent av de svarande anger att det hindrar i viss eller stor utsträckning. Det följs av psykiskt ansträngande arbete (67 procent), dålig arbetsorganisation (60 procent) och att pensionen inte ökar tillräckligt mycket (60 procent).
Rapportserien Längre arbetsliv
Läs de andra tre rapporterna i TCO:s rapportserie om ett längre arbetsliv.
Pension, Arbetsmiljö
Hälften går i förtid – så ser tjänstemännen på att arbeta till riktåldern
I den här rapporten visar TCO hur tjänstemännen ser på att arbeta till riktåldern eller längre. Resultatet är tyvärr...
Pension, Arbetsmiljö
Längre arbetsliv – och en bättre pension
Rapporten är den andra delen i en serie som diskuterar tjänstemännens förväntningar på pensionen samt möjligheter och önskemål...
Pension, Arbetsmiljö
Varför jobbar tjänstemän längre?
I den tredje delen av TCO:s rapportserie om ett längre arbetsliv undersöker vi vad som motiverar de som planerar att jobba till...

Så kan fler jobba längre – deltid, distans och arbetsmiljö
Den här rapporten undersöker vad som motiverar tjänstemän att stanna längre i arbetslivet samt vad som upplevs som hinder. Vi listar de faktorer och motiv som tjänstemännen i åldern 50–67 själva anger, i en SCB-undersökning från 2023.
Viktigaste faktorerna för att förlänga arbetslivet
Diagrammet visar de fyra viktigaste motiverande faktorerna för att vilja jobba till riktåldern eller längre. Alla motiverande (och hindrande) faktorer finns redovisade i rapporten.
Utredare: arbetsmiljö
Martine Syrjänen Stålberg
Läs mer i samma ämne
Pension, Arbetsmarknad
TCO: Så kan arbetslivet förlängas för 800 000 personer
Fler än 800 000 tjänstemän kan tänka sig att jobba längre upp i åren om rätt förutsättningar finns. Det handlar om...
Pension, Arbetsmiljö
Varför jobbar tjänstemän längre?
I den tredje delen av TCO:s rapportserie om ett längre arbetsliv undersöker vi vad som motiverar de som planerar att...
Arbetsmiljö, Jämställdhet, Sjukförsäkring
Lägre sjukfrånvaro kräver jämställdhet och trygghet på jobbet
Försäkringskassan presenterade nyligen en ny rapport som lyfter fram de stora skillnader som finns mellan kvinnor och...