Det är omöjligt att få träffa klimatministern

Klimat

Debattartikel

2024-12-13

Romina Pourmokhtari (L) verkar inte ha tid att träffa oss. Så här kommer ett antal förslag som vi vet har folklig förankring på riktigt, skriver Therese Svanström i Expressen.

Folklig förankring. Om vi skulle fått en krona varje gång regeringen hänvisat till att det behövs i klimatpolitiken så skulle vi varit rika.

Vi håller med regeringen om att folklig förankring är viktig, men om man önskar detta vore det också en bra idé att prata med oss som representerar 1,2 miljoner människor över hela arbetsmarknaden. Människor som är engagerade i sitt arbete och även i klimatfrågan. 

7 av 10 är oroliga och runt 9 av 10 förväntar sig att politiker agerar enligt en undersökning TCO låtit Novus genomföra. Det borde vara något som intresserar en klimat- och miljöminister. Men trots det har Romina Pourmokhtari inte tid att träffa oss. Vår uppfattning är att det borde ligga i hennes intresse att göra det.  

I fackföreningsrörelsen pratar vi ofta om vikten av folklig förankring genom en rättvis omställning. För oss och våra förbunds medlemmar innebär en folklig förankring inte att föra en politik som främjar det fossila. 

Den närmaste tiden är avgörande

För oss innebär folklig förankring att ge människor en möjlighet att vara delaktiga men också att det ska finnas robusta trygghetssystem och att de som drabbas hårdast av klimatförändringarna också får det stöd som behövs.

Klimat- och miljöministerns kalender är tajt och därför bjuder vi på lite folklig förankring här och nu i form av ett antal exempel, helheten går att läsa i vårt klimatprogram. Ministern kan se det som en julklapp från tjänstemannarörelsen.

 

Omställning och kompetensutveckling
Det behövs för den enskilda människan så väl som för samhället i stort. Genom att ge högskolan ett grönt omställningsuppdrag, säkerställa fler utbildningsplatser med grön profil och korta handläggningstiderna i omställningsstudiestödet skulle flera steg tas mot att förverkliga den gröna omställningen.

 

Avsätt resurser för klimatanpassning
Behoven är stora, inte minst på infrastruktursidan men över hela Sverige behövs resurser för att säkra samhällen, byggnader och arbetsplatser inför de klimatförändringar som vi redan märker av. Här kan och bör regeringen göra mer. 

 

Skatteåterbäring för omställning
Sverige behöver utreda en modell liknande Kanadas, där koldioxidskatten återbetalas till familjer och företag för att främja klimatsmarta val. En satsning som tillskillnad från sänkt koldioxidskatt har en tydlig klimatprofil.

 

Minska jobbresornas klimatavtryck
Att rusta upp järnvägen är nödvändigt och viktiga steg tas i infrastrukturpropositionen, men mer behöver göras på järnvägssidan. Ett införa ett färdmedelsneutralt reseavdrag är därtill något självklart. Tågen måste ha konkurrenskraftiga priser och gå i tid och fossila subventioner fasas ut.

 

Indexera a-kassan
Trygga människor är människor som inte heller är rädda för förändring. Att vara rätt rustad kompetensmässigt behöver kombineras med fungerande trygghetssystem så som sjukförsäkring och en a-kassa som är den omställningsförsäkring den var tänkt att vara. Då behöver a-kassan indexeras för att följa med i utvecklingen.

 

Kom överens om energipolitiken över blockgränsen
Detta handlar om att få till långsiktighet, men också om jobben. Nu dras investeringar tillbaka eller skjuts på framtiden för att politiken när det kommer till energifrågan har blivit en högriskfaktor, vilket påverkar investeringsviljan. Den som är intresserad av gröna jobb måste också inse att långsiktiga spelregler krävs. Näringslivet säger det, den samlade fackföreningsrörelsen säger samma sak. Kom överens om energipolitiken.

 

Den närmaste tiden är avgörande för om vi ska klara Parisavtalets åtaganden. Det gäller i Sverige, likväl som i resten av världen. Då duger det inte att sitta på händerna och hänvisa till förslag som inte ännu är genomförda. 

Det krävs framför allt att politiker som tar chansen och lyssnar på folket och inte hänvisar till en bristande folklig förankring, för det stämmer helt enkelt inte.

 

Therese Svanström, ordförande TCO

Läs artikeln i Expressen.

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström