Lyssna på OECD:s kritik mot Sveriges klimatpolitik!

Klimat

Blogg

2025-03-12

För första gången på tio år har nu OECD utvärderat den svenska klimat- och miljöpolitiken. Kritiken är svidande, men tyvärr inte förvånande. I stället för att för att släta över bristerna bör regeringen ta chansen att göra om och göra rätt. När USA överger viktiga hörnstenar i den globala klimatpolitiken måste vi göra tvärtom och växla upp. Låt inte Sverige backa in i framtiden. Vi kan – och måste – visa alla unga att det finns ledare som på riktigt tar ansvar för kommande generationer.

OECD:s granskning är på samma gång en upplyftande som en nedslående läsning. Nedslående, för att Sverige länge varit ett land det internationella samfundet sett upp till och – inte minst – tagit lärdom av. Upplyftande, för att OECD kommer med ett antal rekommendationer som TCO gärna vill diskutera med regeringen och arbetsmarknadens parter.

Sedan förra granskningen 2014 har Sverige förvisso gjort framsteg inom vissa områden, men OECD pekar på att det finns betydande brister som måste åtgärdas. Trots att Sverige har lyckats minska utsläppen av växthusgaser och andra luftföroreningar, är vi långt i från att nå 12 av våra 16 miljökvalitetsmål till 2030. Inte heller kommer vi nå det av Riskdagen beslutade målet om att ”till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta”. På OECD-prosa konstateras torrt att ”de negativa trenderna för uppfyllnad av mål avseende klimat och biologisk mångfald är oroande och understryker behovet av fortsatta ansträngningar”. På transportområdet är OECD särskilt orolig för lägre koldioxidskatter och minskad reduktionsplikt.

OECD: De nya politiska direktiven skapar osäkerhet

OECD belyser naturligtvis även ekonomiska argument i sin rapport och konstaterar bland annat att nya politiska direktiv på miljö- och klimatområdet skapat osäkerhet samt att näringslivet varnat regeringen för sänkta klimatambitioner, med tanke på dess negativa inverkan på svensk konkurrenskraft. Det noteras också att Sverige inte har formulerat några tankar om rättvis omställning i sin klimatstrategi. Vidare ifrågasätter OECD det nygamla vurmandet för kärnkraft, eftersom rönen pekar mot att vind- och solkraft alltid är billigare.

Vi på TCO tycker att Sverige bör ta OECD:s kritik på allvar. I det här läget är det väldigt viktigt att Sverige tar sig en ordentlig funderare på vad det är vi vill. Vill vi rädda klimatet för framtida generationer, eller ska fortsätta att släppa ut, som om ingen morgondag funnes?

7 av 10 tjänstemän är oroliga för klimatet

För TCO är svaret solklart. Hela 7 av 10 tjänstemän är oroliga för klimatförändringarna. Lika många tycker att det är viktigt att Sverige går före andra länder. Vi tror dessutom att Sverige kan vara ett internationellt föredöme som visar att det går att kombinera en hög sysselsättning, ett konkurrenskraftigt näringsliv och en stark välfärd med nettonollutsläpp och en blomstrande ekonomi inom ramen för planetens gränser.

Mot den här bakgrunden kan OECD:s rekommendationer, som också finns i granskningen, inte nog understrykas. Det är upplyftande läsning och täcker områden som koldioxidskatt, energi, transportsektorn, skogs- och jordbruk, förnyelsebar energi, den cirkulära ekonomin och mycket mer, inklusive samers rättigheter. Vi tycker att regeringen bör ta OECD:s kritik på stort allvar och noga överväga dess rekommendationer.

Sverige har ögonen på sig och det är viktigt att vi stakar ut en kurs som en ledstjärna, inte minst ur perspektivet av en situation där såväl USA som EU darrar på manschetten och vill pausa och stoppa flera stora klimatregleringar. I det här läget måste Sverige gå före, igen.

Läs TCO:s klimatpolitiska program

TCO vill bidra till en hållbar och rättvis klimatomställning och tar därför initiativ till ett handslag för klimatet mellan arbetsmarknadens parter. För att visa vägen har TCO tagit fram ett klimatpolitiskt program med nära 50 förslag för en rättvis klimatomställning.

Bild på José Pérez Johansson

Internationell sekreterare

José Pérez Johansson