Sverige behöver en klimatpolitik värd namnet

Klimat

Debattartikel

2024-10-25

Ett modigt politiskt ledarskap kan skapa ett brett stöd för klimatpolitiken. Men där är vi inte i dag. När politiken, från höger till vänster, brister behöver andra aktörer kliva fram. TCO menar att arbetsmarknadens parter kan fylla delar av det klimathål som politiken lämnat efter sig.

Sju av tio tjänstemän är oroliga för klimatförändringarna, tre av tio säger att de redan idag påverkas på sin arbetsplats och över 90 procent förväntar sig att politiken tar större ansvar, enligt en Novusundersökning.

Den folkliga viljan och därmed förankringen finns alltså redan. Ändå agerar våra politiker ofta tvärtom och motiverar uteblivna satsningar med att det saknas tillräckligt stöd. Men folklig acceptans är omöjlig att bygga genom att stoppa huvudet i sanden. Det byggs genom att erbjuda en rättvis omställning, att stå för en politik med tydligt fokus på att anpassa arbetsmarknaden, på att förändra utbildningspolitiken och omställningsmöjligheterna till gröna jobb.

Att vara ledande i omställningen är en konkurrensfördel

En politik som erbjuder trygghetssystem värda namnet så att människor vågar och kan byta jobb. Samt att leda mot förändring. Våga säga att den gröna framtiden är något att längta till, inte fly från. Att vara ledande i den gröna omställningen är också en konkurrensfördel som ökar möjligheterna för Sverige att ta del av gröna investeringar och bli ett nav för ny kunskap, forskning och jobb med schysta villkor.

Parterna på arbetsmarknaden har historiskt visat att vi tillsammans kan lösa de svåraste av frågor. Vi kommer därför inte heller vika ner oss i denna. Bränderna på semesteröarna och extremväder med skyfall, storm och hetta, finns tydligt på allas näthinnor. Denna utveckling ska inte endast få konsekvenser för mänskligt liv utan behöver också leda till handlingskraftiga politiska initiativ.

Den svenska modellen är vår superkraft

I väntan på politiskt uppvaknande föreslår TCO därför ett handslag för klimatet. Det skulle innebära att arbetsmarknadens parter återigen tar ansvar och tillsammans pekar ut riktningen. Vi vågar påstå att den svenska modellen är vår superkraft – med arbetstagare och arbetsgivare som tillsammans löser samhällsutmaningar. TCO har därför bjudit in parterna på arbetsmarknaden för ett samtal kring hur vi tillsammans kan lösa uppgiften. Vi föreslår även politiska reformer som en förutsättning för handslaget för klimatet. Gör politiken sin del, kommer vi att göra vår.

Till 2030 ska koldioxidutsläppen från transportsektorn ner kraftigt, enligt EU:s miljömål. Scania är en av nyckelspelarna i Sverige för att detta ska vara möjligt. Omställningen är stor, men det är tydligt att företaget är beslutsamt att genomföra den. Det ser jag fram emot att prata med Scanias vd Christian Levin om när vi ses i Södertälje i dag. Och självklart om hur vi skapar nya gröna jobb med schysta villkor.

Regeringen klarade inte att i höstbudgeten gå fram med reformer som gör att Sverige klarar klimatmålen. Politiken har fortfarande det största ansvaret, men om inte regeringen är beredd att axla ansvaret måste arbetsmarknadens parter vara det. Det finns inte tid att vänta.

Therese Svanström, ordförande i TCO

Läs artikeln i Länstidningen.

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström