Tjänstemän är centrala i klimatomställningen – intervju med Anna Hallin

Klimat

Nyhet

2024-08-20

TCO har träffat Anna Hallin, hållbarhetssamordnare på Inköpsenheten i Kungsbacka kommun för ett samtal om hur engagerade tjänstemän visat vägen när utsläppen från kommunens upphandlingar har minskat. Se hela filmen här.

Offentlig upphandling verktyg för att nå klimatmål

Kungsbacka kommun jobbar strategiskt med upphandling. Anna Hallin är hållbarhetssamordnare på inköpsenheten. Hon menar att tjänstemännen är centrala i klimatomställningen då de är bryggan mellan kommunens ambitioner och genomförandet i verksamheten. Den offentliga upphandlingen är ett jätteviktigt verktyg för att nå målen. För att nå resultat gäller det att jobba strategiskt på alla nivåer med upphandlingen.

En del av arbetet har varit att öka kompetensen genom att förtydliga informationen om vad inköp handlar om och göra en e-kurs om inköp till politiker, beställare och andra nyckelroller. En annan del har varit att samarbeta med verksamheterna för att alla ska förstå sina behov och utmaningar – att förändra sättet att jobba är ett lagarbete. Kostnaden för kommunen har generellt sett inte ökat på grund av ökade hållbarhetskrav, ofta går hållbarhetskrav och ekonomiskt tänk hand i hand. Ett exempel på det var när det var dags att köpa nya kläder till en verksamhet.

Behovsanalys och tänka utanför boxen

Anna utgår ofta från en behovsanalys och menar att behov ofta kan vara av karaktären “villhöver”, snarare än behöver. Här handlar det om att jobba med beteendeförändringar och att påverka normer. Behöver verksamheten sprillans nya kläder eller räcker det med ett avtal om att laga de gamla? Hur kan kollegorna i verksamheterna i så fall känna sig sedda och uppskattade – utan att de får nya kläder?

Klimatpåverkan från kommunens mat har minskat med en tredjedel

Ett annat konkret exempel är arbetet med de offentliga måltiderna. Matens klimatpåverkan per kilo har minskat med en tredjedel sedan 2016, det innebär en minskning med ungefär 1500 ton om året. Detta har kunnat bli verklighet tack vare ett tajt samarbete mellan inköp och måltidsenheten, klimatutbildningar för 270 av de anställda i måltidsorganisationen och noggrann uppföljning av arbetet.

Offentlig upphandling behöver klimatanpassas

Med en samlad köpkraft på runt 800 miljarder om året kan offentlig sektor leda vägen i klimatomställningen genom att ställa klimatkrav vid upphandlingar. För att kunna axla rollen som motor i omställningen måste upphandlarna också ges tid för, och tillgång till, kompetensutveckling. Ett färdigt lagförslag finns redan på bordet, TCO anser att det nu är dags för genomförande.

TCO tycker att tjänstemännen centrala i klimatomställningen, de behöver bli lyssnade på och göras delaktiga i klimatarbetet. Helt enkelt få rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb.

TCO:s nya klimatpolitiska program

I programmet presenteras lösningar på hur en rättvis klimatomställning kan gå till. Fyra principer och nära 50 reformförslag. Bland annat om att klimatanpassa offentlig upphandling.

Facket kan spela stor roll i klimatomställningen

TCO har träffat Camilla Molina Muga, avfallsplanerare i Danderyds kommun och klimatombud för Vision för ett samtal om fackets roll i klimatomställningen och varför fler borde bli klimatombud.

Fackets förhandling gav minskade utsläpp

TCO har träffar Jim Werngren, mikrobiolog och vice ordförande i den lokala ST-styrelsen på Folkhälsomyndigheten, för ett samtal om fackets betydelse för att få till utsläppsminskningar på arbetsplatsen.

Bild på Sofia Brändström

Kommunikationsstrateg

Sofia Brändström