Klimat

Klimat

Artikel

TCO vill bidra till en hållbar och rättvis klimatomställning och tar därför initiativ till ett handslag för klimatet mellan arbetsmarknadens parter. Det är ett sätt att tillsammans visa politiska ledare att parterna förväntar sig en politik där utsläppen minskar. För att visa vägen har TCO tagit fram ett klimatpolitiskt program med nära 50 förslag för en rättvis klimatomställning.

  1. En rättvis omställning ger folkligt stöd och engagemang. En rättvis omställning är den samlade fackföreningsrörelsens svar på hur arbetstagarnas intressen ska tillvaratas i omställningen. TCO tror också att det är nyckeln till att skapa det engagemang som behövs, genom att människor ges möjlighet att bidra och känna delaktighet.
  2. Arbetsplatserna är avgörande i klimatomställningen – och tjänstemännen är nyckelspelare. Ett förändrat klimat påverkar arbetsmiljön i hög grad, det påverkar arbetstagarnas hälsa, säkerhet och trygghet. Glappet mellan arbetsgivares klimatambitioner och genomförandet kan överbryggas med ökad samverkan och dialog på arbetsplatserna.
  3. Sverige ska ta täten i klimatomställningen. Sverige ska stå starkt i kampen om de gröna nya jobben och arbetsplatserna. Vi ska vara ett föregångsland som konkurrerar med goda villkor, står för ett hållbart arbetsliv och banar vägen för gröna investeringar. Det ställer bland annat krav på infrastruktur, kompetensutveckling och en fungerande välfärd i hela landet.
  4. Politiskt ledarskap behövs nationellt och internationellt. Det behövs ett politiskt ledarskap med visioner som visar vägen och förstår att en hållbar omställning och ett hållbart arbetsliv går hand i hand. Rätt utformad stärker omställningen svensk arbetsmarknad och skapar fler hållbara jobb i Sverige, samtidigt som utsläppen av växthusgaser minskar i den takt som behövs.

Klimatomställningen – en facklig fråga?

Att ställa om, minska utsläppen, nå klimatmålen och få till en rättvis klimatomställning är akuta frågor som kräver vår odelade uppmärksamhet. Forskare är eniga om att klimatförändringarna påverkar både liv och arbetsliv. Ju längre vi väntar med omställningen, desto större åtgärder kommer att krävas. Därför är det självklart att TCO som facklig aktör ska vara en del av omställningen.

TCO representerar 1,2 miljoner människor över hela arbetsmarknaden. Vi vet att fackligt engagemang och kollektivavtal fungerar för att lösa svåra utmaningar. För att lyckas med klimatomställningen behövs både dialog och samverkan på arbetsplatserna för att fånga upp medarbetarnas förslag, och ledarskap som pekar ut riktningen. Därför behövs det en facklig klimatrörelse som prioriterar arbetstagares trygghet och omställningsmöjligheter och tar tillvara våra medlemmars lösningsförslag.

Klimatförändringarna påverkar redan tjänstemännen. När TCO har frågat tjänstemännen svarar nästan var tredje person att de påverkas av klimatförändringarna i sitt jobb, och ännu fler svarar att de kommer att påverkas i framtiden.

TCO:s klimatpolitiska program

TCO har tagit fram ett klimatpolitiskt program som beskriver hur TCO ser på vägen mot det svenska målet om nettonollutsläpp till 2045 och Parisavtalets mål. Programmet tar upp hur arbetsplatserna och tjänstemännen kan bidra i omställningen, och vad som är politikens roll. Detta samtidigt som vi som samhälle håller oss inom de planetära gränserna och stärker den ekonomiska och sociala hållbarheten.

Med detta program tar TCO initiativ till ett handslag för klimatet mellan arbetsmarknadens parter. Handslaget ska vara sektorsövergripande och leda till att arbetsmarknadens parter når en samsyn kring klimatfrågan och en gemensam riktning för omställningsarbetet.

Ett handslag för klimatet – TCO:s klimatpolitiska program

Fördjupning till TCO:s klimatpolitiska program

 

TCO:s viktigaste förslag

  1. Framtidssäkra den gröna kompetensen. Regeringen behöver en strategi för kompetensförsörjning. Omställningsstudiestödet måste fungera och inkludera gröna jobb för fler. Universiteten behöver erbjuda fler korta kurser.
  2. Minska jobbresornas klimatavtryck. Upprustning och utbyggnad av järnvägen är nödvändig. TCO vill också se gratis laddning av elbilar på jobbet och ett färdmedelsneutralt reseavdrag. Tågen måste ha konkurrenskraftiga priser och gå i tid och fossila subventioner fasas ut. Att fortsätta sänka koldioxidskatten är inte heller rätt väg att gå.

  3. Trygghetssäkra omställningen. En stark a-kassa och fungerande omställningsstudiestöd, med rimliga handläggningstider och resurser, är centrala för tryggheten i omställningen.

  4. Förändra det finanspolitiska ramverket. Stora investeringar kommer krävas för att anpassa samhället. TCO anser att målet för det finansiella sparandet kan vara negativt under en period för att finansiera dessa nödvändiga investeringar.

  5. Energipolitisk överenskommelse. Vi behöver fossilfri el och politiken måste komma överens om de långsiktiga spelreglerna. För att på kort sikt klara elbehovet i den gröna omställningen av industrin och elektrifieringen av transporterna behöver Sverige snabbt bygga ut vindkraften. TCO vill också se en modell med återbäring till bygder där vindkraftsparker byggs.

  6. Skatteåterbäring för omställning. TCO föreslår att Sverige utreder en modell liknande Kanadas, där koldioxidskatten återbetalas till familjer och företag för att främja klimatsmarta val. 

Det säger tjänstemännen

I diagrammen nedan visas hur tjänstemän upplever och ser på olika aspekter av klimatomställningen.

Resultatet är en del av en undersökningar som har genomförts av Novus på uppdrag av TCO med syftet att ta reda på hur förvärvsarbetande tjänstemän mellan 18 och 68 år ser på klimatomställningen. Undersökningarna genomfördes mellan oktober och november 2023 och antal intervjuer är 1222 personer med en svarsfrekvens på 63 procent.

Lanseringsseminarium TCO:s klimatpolitiska program

TCO:s ordförande presenterar programmet. Därefter kommenterar gäster från fack, akademi, civilsamhälle och näringsliv och diskutera fackets roll i klimatomställningen. Medverkande bland andra Sara Wimmercranz, Mikael Karlsson, Britta Lejon och Veronica Magnusson. 

Tjänstemän är centrala i klimatomställningen

TCO har träffat Anna Hallin, hållbarhetssamordnare på Inköpsenheten i Kungsbacka kommun för ett samtal om hur engagerade tjänstemän visat vägen när utsläppen från kommunens upphandlingar har minskat.

Facket kan spela stor roll i klimatomställningen

TCO har träffat Camilla Molina Muga, avfallsplanerare i Danderyds kommun och klimatombud för Vision för ett samtal om fackets roll i klimatomställningen och varför fler borde bli klimatombud.

Fackets förhandling gav minskade utsläpp

TCO har träffar Jim Werngren, mikrobiolog och vice ordförande i den lokala ST-styrelsen på Folkhälsomyndigheten, för ett samtal om fackets betydelse för att få till utsläppsminskningar på arbetsplatsen.

Bild på Charlotta Helge

Samhällspolitisk chef

Charlotta Helge

Prenumerera på alla våra nyheter om klimat

Vill du få ett mejl samma dag som vi publicerar något nytt inom klimatfrågan? Lämna din mejladress här

Vi behandlar dina kontaktuppgifter med stöd av ett berättigat intresse. Läs mer om vår hantering här.

Mer om klimat

Här hittar du allt vårt material om klimat, till exempel pressmeddelanden, rapporter och blogginlägg. Använd filtreringen för att hitta det du söker.

Filtrera

Sökresultat

Inga träffar

Det finns tyvärr inget innehåll som motsvarar din sökning. Testa att byta sökord eller filtrering.