Kompromisser har aldrig varit viktigare

Partsmodellen

Blogg

2020-10-09

I onsdags var det äntligen dags igen! Då gjorde Sveriges ungdomsförbund för femte året i rad upp i Kompromisskampen. Normalt sett sker det i Almedalen men vi, som så många andra, fick ställa om.

2020 års vinnare i kompromisskampen - Grön ungdom och CUF

Kompromisskampen är inte ett vanligt event. Istället för vassa replikskiften och tuffa argument från talarstolen får företrädare för ungdomsförbunden, i par med en meningsmotståndare, en chans att komma överens i en given fråga.

I år tävlade LUF och SSU mot MUF och Ung Vänster samt CUF och Grön Ungdom. De skulle kompromissa i frågor om omställning, jämställdhet och ekonomin efter pandemin.

I juryn satt Amanda Sokolnicki, politisk redaktör Dagens Nyheter, Eva-Lis Sirén, fd ordförande Lärarförbundet och Bengt Westerberg, fd partiledare Liberalerna. De utsåg tillslut CUF och Grön Ungdom till vinnare av Kompromisskampen 2020!  

Jag är så otroligt imponerad av våra unga politiker. Det är inte en lätt uppgift att under enorm tidspress lyckas åstadkomma så många kompromisser som de gjorde. Det bådar gott för framtiden! För kompromisser och samarbete har faktiskt aldrig varit viktigare. Det är det som tar oss igenom tuffa tider, och TCO har en grundövertygelse om att det är det som alltid skapar ett starkare Sverige, oavsett om vi befinner oss i kristid eller när det bara ”tuffar på”. 

Sverige behöver fler politiker som lyckas med politiken i praktiken snarare än vinner debatter. Vi behöver fler lösningar istället för låsningar.

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström