TCO släpper podd om svenska modellen

Pressmeddelande

2024-01-11

I 13 korta avsnitt av podden ”Like a Swede” pratar TCO:s ordförande Therese Svanström med olika experter om svensk arbetsmarknad och samspelet mellan fack och arbetsgivare. Varför är strejkträtten i Sverige så stark? Behövs det nya lösningar för nya företag? Om inte Tesla tecknar avtal, varför ska man tvinga dem? Det är några av frågorna som diskuteras.

- I höst har kollektivavtal varit på allas läppar. I mina poddsamtal vill jag tillsammans med andra förklara vad “den svenska modellen” betyder, inte minst för trygghet och tillväxt för både arbetstagare och arbetsgivare, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.

Podden återupplivar begreppet ”Like a Swede”, den kampanj TCO stod bakom 2016 som lyfte fram fördelar med kollektivavtal och den svenska partsmodellen. De 13 avsnitten består av samtal med gäster med olika perspektiv på arbetsmarknaden.

Medverkar gör Mattias Dahl (vice vd och ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv), Iréne Wennemo (Generaldirektör på Medlingsinstitutet), Lars Calmfors (professor emeritus i internationell ekonomi) och Petra Herzfeld Olsson (professor i arbetsrätt). Gästerna samtalar med Therese Svanström, ordförande för TCO.

- De fördelar partsmodellen och kollektivavtalen bidrar med är stora. Vi vill öka kunskapen och förståelsen för värdet i att arbetsgivare och fackförbund kommer överens om villkoren på arbetsmarknaden, säger Therese Svanström.

Podden Like a Swede – ett samtal om arbetsmarknaden produceras av Monopol Media och finns tillgänglig där poddar finns.

Bild på Jonas Mellqvist

Kommunikationschef

Jonas Mellqvist