Arbetsskadeförsäkringen kan inte vänta i ytterligare två år
Sjukförsäkring
Blogg
2025-02-13
I tisdagens interpellationsdebatt svarade socialförsäkringsminister Anna Tenje på en fråga om regeringen tänker genomföra förslagen från Arbetsskadeutredningen, som presenterades i september 2023. Tenjes svar tyder på att regeringen inte kommer göra det de närmsta åren. Det är synd. Det behövs en välfungerande arbetsskadeförsäkring – inte minst för de grupper tjänstemän som regeringen annars säger sig värna.
Lägger regeringen utredningens förslag på hyllan?
Jessica Rodén (S) har i en interpellation frågat socialförsäkringsminister Anna Tenje när regeringen avser gå vidare med Arbetsskadeutredningens förslag i betänkandet En ändamålsenlig arbetsskadeförsäkring - för bättre ekonomisk trygghet, kunskap och rättssäkerhet (SOU 2023:53), som presenterades i september 2023. Tidigare har intrycket varit att regeringen liksom övriga partier varit positiv till utredningens förslag. Men gårdagens interpellationsdebatt (Anf 45-60) tyder snarare på att regeringen lägger utredningen på hyllan.
Tenje medger i sitt svar att Arbetsskadeutredningen har lämnat ett ”omfattande och värdefullt underlag”, men säger också att: ”regeringen bedömer att betänkandet saknar grundläggande analyser om hur arbetsskadeförsäkringen bör vara utformad för att uppfylla sin funktion sett till hur arbetsmarknaden och sjukförsäkringen fungerar i dag. Det krävs därför mer kunskap för att kunna avgöra om vissa av utredningens förslag är ändamålsenliga.” (Anf 45). Mer kunskap ska fås fram i regeringens uppdrag till Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) att analysera ”sambandet mellan beviljande av livränta och arbetsmarknadens funktionssätt över tid” och förhållandet mellan sjukförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen. Uppdraget ska vara slutfört om cirka 2 år - den sista oktober 2026.
Andra toner från Tenje för ett år sedan
För drygt ett år sedan lät det helt annorlunda när Tenje i riksdagens kammare som svar på en fråga från Rodén om Arbetsskadeutredningens förslag sa att: ”Jag kan konstatera att det nog råder ganska stor samsyn i de här frågorna i denna kammare. Det handlar om en väl fungerande arbetsskadeförsäkring och om att de åtgärder som ligger däri tjänar oss väl och är moderna, tidsenliga och definitivt jämställda på ett tydligare sätt för att förebygga arbetsskador. Det är ett väldigt viktigt arbete för att stärka arbetslinjen och inte minst arbetsmiljön.” (Anf 44).
Därefter har något hänt. I sitt svar på Isabell Mixters (V) fråga om arbetsskadeförsäkringen i oktober förra året oroade sig Tenje plötsligt för att utredningen föreslår en karenstid på 180 dagar för ansökan om livränta. Sannolikt har Tenje först då sett remissvaret från ISF som var kritisk till de föreslagna ändringarna av grundvillkoren och att varaktighetskravet kortas till 6 månader, men positiv till många andra av utredningens förslag – som avskaffandet av undantagen vid vissa psykiska och psykosomatiska skador och smitta och höjning av taket med indexering efter löneutvecklingen.
Utredningen förslag kan förbättra för de som skadas i sitt arbete
En genomgång av remissvaren visar också att flera remissinstanser var positiva till utredningens förslag kring grundvillkoren och kortare varaktighetskrav, såsom Försäkringskassan och Arbetsgivarverket. TCO understryker i sitt remissvar att dagens grundkrav är orimliga i ett arbetsliv där allt fler drabbas av arbetsrelaterad psykisk ohälsa och gällande varaktighetskrav är alltför krävande. På det seminarium om arbetsskadeförsäkringen som TCO ordnade visade Vision och Unionen konkreta exempel på hur utredningens förslag kan förbättra situationen för de medlemmar som blir skadade i sitt arbete. TCO:s bedömning är också tvärtemot vad ISF hävdar att utredningens förslag stärker och förtydligar kopplingen mellan arbetsskadeförsäkringen och sjukförsäkringen, där som bekant den senare är primär i förhållande till den förra.
Dra inte frågan i långbänk, Tenje!
Tenje sa i oktober att regeringen inte ”drar frågan i långbänk i onödan” (Anf 125). Men det är precis det som regeringen nu gör genom att begrava Arbetsskadeutredningens förslag i nya utredningar. Regeringen kunde åtminstone gå fram med de förslag som ISF var positiva till. Ett avskaffande av undantagen skulle exempelvis stärka jämställdhetsperspektivet, något ISF också lyfter fram i sitt remissvar.
I ett allt hårdare arbetsliv där alltför många riskerar att skadas i sitt arbete – vilket inte minst gäller de grupper som regeringen säger sig värna som poliser och socialsekreterare – behövs en ändamålsenlig arbetsskadeförsäkring som ger tjänstemän och den arbetande befolkningen den trygghet de behöver. Därför behöver regeringen visa handlingskraft och utredningens förslag genomföras. Som Tenje sa för ett år sedan: ”Det som behövs är att fler människor kan arbeta mer och längre, men för att klara det handlar det också om att vara trygg och säker på sin arbetsplats.” (Anf. 44).
Utredare: välfärdsfrågor
Mikael Dubois
Relaterat
Sjukförsäkring
Missvisande och felaktigt om sjukfrånvaron (del 1)
Svenskt Näringsliv målar upp en bild där sjukfrånvaron återigen ökar okontrollerat och sjukskrivna lämnas i sticket...
Sjukförsäkring
Missvisande och felaktigt om sjukfrånvaron (del 2)
Svenskt Näringsliv målar upp en bild där sjukfrånvaron återigen ökar okontrollerat och sjukskrivna lämnas i sticket...
Sjukförsäkring
Arbetsskadeförsäkring
Arbetsskadeförsäkringen bygger på att den som skadas i sitt arbete ska hållas ekonomiskt skadelös. Samtidigt riskerar...