TCO:s förslag till omställningsuppdrag för högskolan
Utbildning och omställning
Artikel
Vi har en arbetsmarknad som förändras i snabb takt. För att klara morgondagens utmaningar behöver vi utbilda oss under hela livet. Att allt fler har en högskoleutbildning gör att kompetensutveckling bör ske på högskolenivå. Därför driver TCO frågan om att ge högskolan ett omställningsuppdrag.
Digitaliseringen, globaliseringen och den gröna omställningen kommer att påverka svensk arbetsmarknad under kommande år. Gamla jobb kommer att ersättas med nya. Innehållet i befintliga jobb kommer även att förändras, och nya kunskapskrav kommer att tillkomma.
Detta innebär stora möjligheter för Sverige, men för att arbetstagare ska hålla jämna steg med utvecklingen är det avgörande att de ges möjligheter att fylla på med ny kunskap genom hela yrkeslivet. Det är även en förutsättning för att Sverige ska kunna fortsätta ligga i framkant och konkurrera med kunskap.
I en tid då allt fler har en högskoleutbildning i grunden är det naturligt att även högskolan ska spela en större roll i det livslånga lärandet. Enligt en undersökning som TCO lät SCB göra bland yrkesverksamma tjänstemän år 2015 efterfrågas korta flexibla kurser på deltid och distans så att det går att kombinera studier och arbete.
Samtidigt har utvecklingen gått i motsatt riktning. Andelen fristående kurser och de kurser som riktar sig till yrkesverksamma har minskat till förmån för programstudier, enligt flera olika mätningar, till exempel:
- SOU 2015:07 Högre utbildning under tjugo år
- Det livslånga lärandet inom högre utbildning (RiR 2016:15)
- TCO:s rapport Ny kunskap för nya jobb
För att högskolan ska ges en större roll i det livslånga lärandet behövs tydligare styrning. Därför föreslår TCO att högskolan ges ett omställningsuppdrag, det vill säga att lärosätena får i uppdrag att ordna fler kurser som riktar sig till personer som efter några, eller många, år i arbetslivet behöver fylla på med ny kunskap. Att erbjuda utbildning för yrkesverksamma och bidra till en bättre matchning på arbetsmarknaden måste vara en del av högskolans kärnuppdrag.
För att göra verklighet av det livslånga lärandet krävs även förändringar av resurstilldelningen till högskolan. Dagens resurstilldelning missgynnar fristående kurser och satsningar på yrkesverksamma. Istället främja resurstilldelningen säkra kort och programstudier. TCO menar att detta kan göras på lite olika sätt.
Oavsett vilken modell som väljs anser TCO att det är nödvändigt att högskolan ges ekonomiska incitament för att både kunna öppna upp befintligt kursutbud för fristående studier och för att utveckla nya kurser för att möta behoven av omställning.
Mer läsning om omställning och utbildning:
Ny kunskap för nya jobb - Eftergymnasialt utbildningsutbud för yrkesverksamma
Återkommande utveckling - Förslag till ett omställningsuppdrag för högskolan
Relaterat
Utbildning och omställning
TCO:s remissvar på betänkandet Växla yrke som vuxen – en reformerad vuxenutbildning och en ny yrkesskola för vuxna
TCO tillstyrker övergripande utredningens förslag om att reformera vuxenutbildningen. Förslagen är rimliga och...
Utbildning och omställning, Arbetsmarknad
Vilket samhälle vill vi att AI ska leda till?
Förra veckan stod det AI på agendan! Då genomförde TCO vår fjärde Arena för dialog. Efter att ha avverkat öppna och...
Utbildning och omställning
Utbildning och omställning
Utbildning för TCO handlar om omställning – att skapa bättre möjligheter till utbildning och kompetensutveckling...