Rätta till orättvisan för alla födda 1957 nu!

Pension

Blogg

2023-03-31

Pensionärer som är födda 1957 får 2000 kronor mindre i plånboken varje månad på grund av högre beskattning. Det är oacceptabelt – särskilt i dessa svåra ekonomiska tider. Om tre veckor presenterar regeringen vårbudgeten. Ett gyllene tillfälle att rätta till det misstag som drabbat en stor grupp pensionärer.

I regeringsförklaringen i höstas sade statsminister Ulf Kristersson att man skulle ”bjuda in samtliga partier till blocköverskridande samtal om pensionerna”. Men ingenting hände. Under senhösten framförde socialförsäkringsminister Anna Tenje i interpellationsdebatt i riksdagen att ”vi gärna vill se ett omtag”. Av det har inte mycket märkts. Och i det seminarium Pensionsmyndigheten bjöd in till i veckan där jag medverkade framförde statssekreterare Anna Pettersson Westerberg att arbete pågår med att bredda Pensionsgruppen och få i gång samtal. Jag hoppas innerligt att man nu lyckas – för det finns mycket att ta tag i. Pensionsfrågorna har varit allt för eftersatta under allt för lång tid.

Orimlig orättvisa för 1957:orna – och risk för att fler drabbas

En viktig fråga som berör pensionerna – och som kan lösas utan Pensionsgruppen – är att regeringen behöver rätta till den orättvisa situation som drabbat pensionärer födda 1957. Om knappt tre veckor presenterar regeringen vårbudgeten. Det är ett gyllene tillfälle att rätta till ett misstag som drabbar en stor grupp pensionärer ekonomiskt på ett helt orimligt sätt. Felet måste rättas till. Inte minst i den svåra ekonomiska kris många befinner sig i. Det handlar om de bortåt 100 000 personer som är födda 1957 och som gått miste om det förhöjda grundavdraget i skattesystemet under 2023. Konkret innebär det omkring 2 000 kronor mindre efter skatt i plånboken per månad för att beskattningen är högre för just dem. Det är oacceptabelt.

TCO har påtalat detta för regeringen och finansminister Elisabeth Svantesson, men inte fått något konkret svar. Det är bekymmersamt eftersom felet drabbar så många människor om det inte rättas till. Jag vill se att regeringen justerar detta i vårändringsbudgeten.

Görs ingenting kommer de som är födda 1959 att råka ut för samma sak när de går i pension – en orättvist hög beskattning enbart för att de råkar vara födda ett visst år. Att personer födda 1957 och 1959 drabbas av högre skatt än personer födda 1956 och 1958 är givetvis bortanför rim och reson. Låt inte även denna fråga hamna i det stand-by-läge som allt för mycket annat inom pensionsområdet gjort.

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström