StartFakta och politikA-kassa

A-kassan är en viktig...

A-kassan är en viktig omställningsförsäkring!

A-kassa

Blogg

2022-08-31

Den senaste tiden har många i valrörelsen pratat a-kassa. Det är bra. Men flera partier vill se en lägre ersättningsnivå, och senast i veckan hävdas det till och med att a-kassan skulle vara negativt för kompetensförsörjningen. Här är sanningen precis tvärtom: en rimlig ersättning från a-kassan är en förutsättning för att den som blir arbetslös ska hitta ett nytt jobb som dessutom matchar ens kompetens. Det gagnar individen såväl som hela arbetsmarknaden.

Det är märkligt att partier idag vill se en sänkt a-kassa mot bakgrund av hur verkligheten ser ut. Och ännu märkligare att hävda att a-kassan skulle vara ett problem för kompetensförsörjningen. En rimlig nivå på ersättningen i a-kassan är 80 procent av tidigare arbetsinkomst. Men så ser det inte ut idag, utan a-kassan har alltmer urholkas till en grundförsäkring.

Bara 15 procent får 80 procent av lönen

Endast drygt 15 procent av de heltidsarbetande får 80 procent av tidigare arbetsinkomst i a-kassa, vid det ordinarie regelverket. För tjänstemännen är det knappt 8 procent. För varje år som går utan att taket i a-kassan höjs blir det allt färre som får 80 procent i ersättning i och med att lönerna ökar men taket i a-kassan ligger still. Denna urholkning kan ha stora ekonomiska konsekvenser för den person eller familj som drabbas av arbetslöshet, trots att arbetslösheten ofta bara är en kort tid.

Så mycket tappar en barnfamilj vid arbetslöshet

En barnfamilj med två medianinkomster (medianlönen är cirka 33 000 kronor i månaden) tappar mer än 11 000 kronor varje månad om en av de vuxna är arbetslös, jämfört med när båda jobbar. Om den som blir arbetslös har en högre lön, exempelvis 40 000 kronor i månaden, tappar hushållet i stället cirka 15 600 kronor varje månad.

Det är svårt för de allra flesta att tappa så mycket pengar och samtidigt ha fokus och energi på att hitta ett nytt jobb. Det är energikrävande att söka jobb, gå på anställningsintervjuer och träffa eventuellt blivande chefer och kollegor om man samtidigt är orolig och måste fundera på familjens ekonomi.

Rätt jobb, inte bara ett jobb

Den som blir arbetslös ska kunna lägga all fokus på att söka nytt jobb som matchar ens kompetens. Tvingas man ta första bästa arbete i stället för ett som matchar ens kompetens skapar det en sämre matchning på arbetsmarknaden och ytterligare problem för företag att hitta den kompetens de söker. Det handlar om att hitta rätt jobb, inte bara ett jobb.

Höj taket i a-kassan!

A-kassan har urholkats under lång tid, och ersättningen är idag bland de sämsta i Europa. Det är då anmärkningsvärt att flera av våra politiska partier landar i slutsatsen att den ska sänkas ännu mer. Det skulle inte bara slå hårt mot familjer som drabbas av arbetslöshet, utan även mot hela samhällets kompetensförsörjning och matchning.

För att få en stark omställningsförsäkring behöver a-kassan i stället rustas upp. TCO:s lösning är att höja taket i a-kassan och indexera det i takt med löneutvecklingen. Det gagnar inte bara den som blir arbetslös, utan hela arbetsmarknaden.

Bild på Maria Ahrengart

Utredare: Arbetslöshetsförsäkringen

Maria Ahrengart