LO, TCO och Saco: Långtidsarbetslösheten kräver omedelbara insatser

Arbetsmarknad

Pressmeddelande

2021-07-09

LO, TCO och Saco kräver krafttag mot den historiskt höga långtidsarbetslösheten. Idag lämnar de tre centralorganisationerna därför över ett 16-punktsprogram till regeringen med förslag på åtgärder.

Under krisen har antalet långtidsarbetslösa på Arbetsförmedlingen ökat och är nu historiskt högt. Närmare 190 000 personer har varit inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen längre än 12 månader. Detta innebär att nästan hälften av de inskrivna har varit utan arbete i minst ett år – även detta en historiskt hög andel. Allvaret i situationen förstärks av att även antalet personer som i närtid riskerar långtidsarbetslöshet är stort, alltså personer med en arbetslöshetstid på 6–12 månader.

 Inom samtliga tre centralorganisationer finns nu en stor oro över utvecklingen på arbetsmarknaden i allmänhet och långtidsarbetslösheten i synnerhet.

- Inkomsttrygghet har ett stort värde för både individer och samhälle. Därför bör det tillfälligt höjda taket i arbetslöshetsförsäkringen ligga kvar även efter årsskiftet 2022–2023. Därefter bör regering och riksdag, för att undvika att inkomsttryggheten gradvis urholkas, fatta beslut om att indexera taket så det följer löneutvecklingen, säger Therese Svanström, ordförande i TCO.
- Eftersom långtidsarbetslösa gradvis kommer allt längre från ett jobb kommer de inte i lika hög utsträckning vara med och konkurrera om de lediga jobben. Etableringsjobben som kombinerar både jobb och utbildning är ett effektivt verktyg som både pressar ned långtidsarbetslösheten och samtidigt stärker kompetensförsörjningen, säger Therese Guovelin, förste vice ordförande i LO.

 - Vi befinner oss i den mest omfattande krisen på svensk arbetsmarknad i modern tid. Att nya grupper redan är eller riskerar att bli långtidsarbetslösa gör situationen särskilt allvarlig. Därför behövs ett åtgärdsprogram, säger Göran Arrius, ordförande i Saco.

Åtgärdsprogram

LO, TCO och Saco är överens om följande 16-punktsprogram med åtgärder mot långtidsarbetslösheten som vill föreslår förs in i budgetpropositionen för 2022:

Arbetsförmedlingens anvisningskapacitet och förmedlarrollen

  • Öka Arbetsförmedlingens kapacitet att anvisa arbetslösa till arbetsmarknadspolitiska insatser genom ökade resurser till myndighetens förvaltningsanslag.
  • Initiera en vetenskaplig utvärdering av hur automatiseringen har förändrat arbetsförmedlarrollen och andra professioner inom arbetsmarknadspolitiken.
  • Öka tillgången till stöd och insatser från specialistprofessioner inom Arbetsförmedlingen.

Subventionerade anställningar

  • Ge större förutsättningar att på kort tid öka antalet personer som får subventionerad anställning genom ökade anslag och förbättrade förutsättningar för anvisningar.
  • Höj taken för vilka löner som subventioneras fullt ut väsentligt.
  • Säkerställ att alla subventionerade anställningar omfattas av lagen om anställningsskydd.
  • Utred vilka åtgärder som kan vidtas för att motverka missbruk och överutnyttjande av arbetsmarknadspolitiska insatser av oseriösa arbetsgivare.
  • Förbättra och effektivisera samrådshanteringen mellan Arbetsförmedlingen och fackförbunden inför anvisning till arbetsplatsförlagda insatser.
  • Säkerställ att parternas modell för etableringsjobb kommer till stånd snarast.

Utbildning

  • Öka satsningarna för att uppnå fler anvisningar till studier, både arbetsmarknadsutbildning och reguljära studier inom samtliga utbildningsnivåer. Det kräver både ökade ekonomiska resurser till och skärpt styrning av Arbetsförmedlingen.
  • Utvidga Arbetsförmedlingens anvisningsmöjligheter så att målgruppen som anvisas till reguljär utbildning med bibehållen arbetsmarknadspolitisk ersättning breddas till att även gälla grupper utanför ramprogrammen. Utbildningsinsatserna bör kunna ges tidigare under arbetslöshetsperioden.
  • Öka tillgängligheten till snabbspår för nyanlända med utbildning eller erfarenhet inom bristyrken.
  • Öka tillgången till kompletterande utbildning inom reguljär utbildning på alla utbildningsnivåer och utred hur högskolans utbud kan bli mer tillgängligt för omställning och kompetensutveckling.

Arbetslöshetsförsäkringen

  • Permanenta den tillfälliga höjningen av taket på 1 200 kronor i dagpenningen i arbetslöshetsförsäkringen.
  • Indexera taket i arbetslöshetsförsäkringen mot pris- eller inkomstbasbeloppet.

Följ upp, utvärdera och dra lärdomar av insatserna

  • Ge i uppdrag till IFAU att följa gruppen långtidsarbetslösa samt effektutvärdera det stöd och de insatser som ges.

 

Lyssna på inslaget i Ekot här.

Ladda ner rapporten Åtgärder mot långtidsarbetslöshet - Ett inspel inför budgetpropositionen för 2022