Sverige behöver fler bildningsresor, inte hemresor
Arbetsmarknad
Debattartikel
2024-09-13
När tongångarna från ledande politiker handlar om att få människor att lämna Sverige, då är frågan om de verkligen förstått vad som väntar på arbetsmarknaden? Det kommer att saknas medarbetare i såväl offentligt finansierade verksamheter som i det privata näringslivet. Den demografiska utvecklingen under kommande år, gör att bristen på arbetskraft mest sannolikt blir rekordhög under nästa högkonjunktur, skriver Therese Svanström, TCO.
Vi är nu mitt inne i den period då regeringen bit för bit presenterar de reformer som kommer att rymmas inom budgetpropositionens ramar denna gång. Men redan innan presskonferenserna tagit vid har regeringen gjort ett stort nummer av att fler människor lämnar Sverige än invandrar, siffror som sedan inte visat sig stämma enligt beräkningar som SVT gjort och som bekräftats av SCB.
En utredning har också slagit fast att ett utökat återvandringsbidrag inte skulle ha någon större effekt på de offentliga finanserna men sannolikt påverka integrationen negativt om det infördes. I Danmark har det visat sig ha marginell effekt att erbjuda upp till 350 000 kronor för att lämna landet, men trots detta har regeringen som en del av höstbudgeten föreslagit just detta. Vårt budskap är tydligt: Sverige ska fokusera på människors möjlighet att göra kompetens- och utbildningsresor – inte på hemresor.
Brist på arbetskraft begränsar både antalet arbetade timmar och tillväxten i ekonomin
När tongångarna från ledande politiker handlar om att få människor att lämna Sverige, då är frågan om de verkligen förstått vad som väntar på arbetsmarknaden? Det kommer att saknas medarbetare i såväl offentligt finansierade verksamheter som i det privata näringslivet. Den demografiska utvecklingen under kommande år, gör att bristen på arbetskraft mest sannolikt blir rekordhög under nästa högkonjunktur.
Brist på arbetskraft begränsar både antalet arbetade timmar och tillväxten i ekonomin. Därmed begränsas även tillgången till och kvaliteten i välfärdens tjänster samt förutsättningarna att utveckla välfärden. Därtill påverkas även arbetsmiljön för de yrkesverksamma negativt och en dålig arbetsmiljö gör i sin tur yrken mindre attraktiva. Alla krafter kommer alltså att behövas om vi ska klara kompetensgapet i framtiden. I stället för höjda återvandringsbidrag behöver regeringen göra följande:
En riktig arbetsmarknadspolitik. Vi vet vad som fungerar. Det måste finnas mer av riktade utbildningsinsatser kopplade till språk för dem som står längst från arbetsmarknaden. Politiken måste därtill bli mer aktiv och individuellt anpassad för att ge resultat. Dagens låga nivåer av yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningar behöver öka för att fler arbetslösa ska kunna ta de lediga jobb som finns. Det handlar om mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken och mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken. Men också att de kvinnor som idag står utanför ges samma möjligheter till stöd som män, liksom att personer med utländsk bakgrund ges samma möjligheter som svenskfödda vid exempelvis rekryteringar.
Utbildning och omställning under hela yrkeslivet. Vi behöver ett större utbud av korta och mer flexibla kurser för att möta behovet av att den som är yrkesverksam ska kunna ställa om till ett annat jobb. Vi behöver komvux, yrkesvux och SFI-utbildningar i kombination med praktik och arbetsplatsutbildning för att möjliggöra inträde på arbetsmarknaden för fler.
Goda villkor för konkurrenskraft och hållbar tillväxt i näringslivet. Att det finns fler och växande företag är en förutsättning för att människor ska kunna gå från arbetslöshet till anställning. Ett gott företagsklimat med goda villkor skapar också den kraft som behövs för en ökad sysselsättning.
Varje krona räknas och i stället för att kasta pengar i sjön för att få arbetskraft att lämna Sverige borde regeringen fokusera på omställning och utbildning.
Therese Svanström, ordförande TCO
Relaterat
Arbetsmarknad
Det krävs mer än förbättrat informationsutbyte i arbetsmarknadspolitiken
I en nyligen remissbehandlad promemoria från Arbetsmarknadsdepartementet föreslås ett utökat informationsutbyte...
Arbetsmarknad
TCO:s yttrande över promemorian Förbättrat informationsutbyte mellan Arbetsförmedlingen och kommuner
TCO har beretts tillfälle att yttra sig över promemorian Förbättrat informationsutbyte mellan Arbetsförmedlingen och...
Arbetsmarknad
”Regeringen sänder fel signaler”
Regeringen säger att de ställer om invandringen så att den blir bra för Sverige. Då har vi inte råd att prata om...