Arbetsrätt
Arbetsrätt
Artikel
Arbetsmarknaden är under ständig utveckling, vilket också innebär förändringar i arbetsrätten. TCO bevakar och påverkar arbetsrättsliga frågor både nationellt och på EU-nivå. Arbetet går ut på att skydda individuella och kollektiva rättigheter vad gäller t.ex. anställningsskydd, arbetsvillkor för atypiskt anlitade, integritet i arbetslivet, arbetstagarinflytande och diskriminering.
Några av TCO:s prioriterade frågor på arbetsrättsområdet
EU påverkar arbetsrätten i Sverige
Mycket av den arbetsrättsliga lagstiftningen kommer från EU. Därför arbetar TCO för att säkerställa att den europeiska lagstiftningen inte kommer i konflikt med, eller begränsar, det svenska arbetsrättsliga systemet eller den svenska partsmodellen.
Sedan 1990-talet är EU:s gemensamma, arbetsrättsliga regelverk en del av svensk lagstiftning. Det har bland annat inneburit ett förstärkt anställningsskydd vid vissa byten av arbetsgivare och att vi nu har en diskrimineringslag med ett mer omfattande skydd än tidigare. EU-rätten innehåller även regler om arbetsvillkor, exempelvis om arbetstid och atypiska anlitandeformer, och arbetsgivares skyldigheter att informera och samråda med fack och arbetstagare.
TCO vill att EU-lagstiftningen ska lämna utrymme för kollektivavtalsreglering
TCO anser att EU-lagstiftningen på arbetsmarknadsområdet ska vara minimiregler och att det ska lämnas utrymme för reglering i kollektivavtal. Därför ser vi med viss oro på att den EU-lagstiftning som finns och föreslås ibland går längre än de svenska arbetsmarknadsparterna önskar, och inte alltid tar tillräcklig hänsyn till de olika nationella arbetsmarknadsmodellerna.
TCO arbetar kontinuerligt för att de arbetsrättsliga förslag som läggs på EU-nivå inte ska komma i konflikt med den svenska partsmodellen. På senare tid har detta bland annat handlat om reglering av arbetsvillkoren inom den så kallade plattformsekonomin, om minimilöner och om artificiell intelligens, AI.
Läs mer om TCO:s arbete inom EU-området.
Läs mer om hur TCO arbetar för att värna partsmodellen.
Skydda arbetstagares personliga integritet
TCO anser att det finns ett stort behov av en arbetsrättslig lag som ger skydd mot kränkningar av arbetstagares integritet och som är skadeståndssanktionerad. En sådan lag bör bland annat ta upp kontroll och övervakning av arbetstid och prestation, sociala medier, anhöriguppgifter och kontroller vid rekrytering. Lagen bör gälla både privat och offentlig sektor och ska kunna preciseras och kompletteras genom kollektivavtal.
Värna arbetstagares och fackföreningars rättigheter
Arbetstagares och fackföreningars rättigheter ska värnas i samband med gränsöverskridande förfaranden och när nya bolagsformer skapas. TCO arbetar aktivt med frågor om nya europeiska bolagsformer och nya former för europeiskt arbetstagarinflytande, t.ex. direktivet om europeiska företagsråd (EWC).
Stärk yttrandefriheten genom att underlätta för visselblåsare
Lagen om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden (så kallade visselblåsare) trädde i kraft 2021. Den fyller en viktig funktion i ett demokratiskt samhälle, som en förstärkning av yttrandefriheten.
Lagen bygger på ett ambitiöst och komplext EU-direktiv som kan vara svårt att arbeta med lokalt. TCO har därför tagit fram en handbok som ska fungera som stöd för både potentiella visselblåsare och fackliga företrädare. Handboken ger dels en överblick över reglerna kring visselblåsning, dels praktiskt stöd för till exempel förbundsanställda och ombudsmän som stöttar visselblåsare.
Handbok för visselblåsning
Handbok för visselblåsning
TCO:s handbok beskriver reglerna kring visselblåsning och ger praktiskt stöd i möten, diskussioner och förhandlingar. Handboken riktar sig främst till fackligt förtroendevalda och ombudsmän, men kan även vara ett stöd för potentiella visselblåsare.
Jurist
Lise Donovan
Jurist
Magnus Lundberg
Jurist
Jens Lidén
Relaterade ämnen
Prenumerera på alla våra nyheter inom arbetsrätt
Vill du få ett mejl samma dag som vi publicerar något nytt inom arbetsrätt? Lämna din mejladress här.
Mer om arbetsrätt
Här hittar du allt vårt material om arbetsrätt, till exempel pressmeddelanden, rapporter och blogginlägg. Använd filtreringen för att hitta det du söker.
Filtrera
Ämne
Person
Innehållstyp
År
Sökresultat
Inga träffar
Det finns tyvärr inget innehåll som motsvarar din sökning. Testa att byta sökord eller filtrering.