TCO:s Remissvar angående genomförande av direktivet om skydd för personer som deltar i den offentliga debatten
Demokrati
Remissvar
TCO välkomnar direktivet om skydd för personer som genom sitt deltagande i den offentliga debatten riskerar att drabbas av uppenbart ogrundade anspråk eller annat rättegångsmissbruk. TCO anser att promemorian har en allt för låg ambitionsnivå avseende genomförandet av direktivet.
TCO inkommer med en så kallad spontanremiss över Ds. 2025:5 Genomförande av direktivet om skydd för personer som deltar i den offentliga debatten med synpunkter om sådant som är av särskilt intresse för TCO och TCO:s medlemsförbund.
Inledning och sammanfattning
TCO välkomnar direktivet om skydd för personer som genom sitt deltagande i den offentliga debatten riskerar att drabbas av uppenbart ogrundade anspråk eller annat rättegångsmissbruk. (Direktivet kallas ibland för SLAPP-direktivet, förkortningen SLAPP står för Strategic Lawsuits Against Public Participation.)
För TCO är det viktigt att domstolarna har de verktyg som behövs för att skydda journalister och andra som deltar i den offentliga debatten från den här typen av illasinnade rättsprocesser.
Det är centralt att stärka skyddet mot trakasserier av personer som använder sig av sin yttrandefrihet, särskilt i frågor som är av allmänintresse. Det är viktigt inte bara för dem som direkt drabbas utan även för att upprätthålla ett transparent och demokratiskt samhälle.
En alltför låg ambitionsnivå på förslagen
TCO anser att promemorian har en allt för låg ambitionsnivå avseende genomförandet av SLAPP-direktivet. Till exempel föreslår promemorian att direktivet inte ska omfatta inhemska tvister, vilket är tvärtemot kommissionens rekommendation (EU) 2022/758, punkt 4. Genomförs promemorians förslag får det till följd att Sverige lägger sig på lägsta skyddsnivån. Det motiveras i promemorian bland annat med att Sverige redan har ett bra skydd i mediegrundlagarna. TCO kan instämma i detta när det gäller media som omfattas av grundlagarna. Det finns dock i detta sammanhang anledning att påminna om att en del yttranden, till exempel i sociala medier, inte omfattas av mediegrundlagarna. Grundlagarna ger därför inte i alla delar ett fullgott alternativ till en ambitiös implementering av direktivet som inkluderar inhemska tvister. Dessutom är direktivets syfte och skydd vidare och omfattar fler än enbart journalister som deltar i den offentliga debatten.
TCO vill uppmärksamma och välkomna att direktivet erkänner fackförbunds och andra civilsamhällesorganisationers betydelse när det gäller att ge stöd till svaranden i sådana domstolsprocesser som omfattas av direktivet.
Slutligen ifrågasätter TCO om den nationella kontaktpunkt som Brottsofferjouren Sverige beviljats medel för att inrätta för journalister är tillräcklig för att uppfylla direktivets krav. TCO anser att denna kontaktpunkt åtminstone bör vända sig till alla utsatta fysiska och juridiska personer som omfattas av direktivet.
Jurist
Lise Donovan
TCO:s ordförande
Therese Svanström
Läs mer i samma ämne
Demokrati, Arbetsmarknad
TCO:s remissvar betänkandet Plikten kallar – En modern personalförsörjning av det civila försvaret
TCO tillstyrker att civilplikten utvidgas på det sätt som föreslås i utredningen och ställer oss bakom principen att...
Demokrati
TCO:s remissvar angående Domstolsverkets promemoria om en effektivare tvistemålshandläggning
TCO välkomnar Domstolsverkets initiativ att undersöka och föreslå åtgärder för att effektivisera handläggningen i...
Demokrati
Erik Slottner, vad gör du när tjänstemän hotas till tystnad?
Vi ser varningssignalerna. Hat, hot och en växande tystnad bland de som bär samhället. Nu måste regeringen agera,...