TCO:s remissvar på delbetänkandet Ökat informationsutbyte mellan myndigheter SOU 2024:63

Demokrati

Remissvar

TCO anser att det är viktigt att eftersträva att myndigheter ges goda kontrollmöjligheter över hur de offentliga resurserna används, men att det dock är viktigt att detta sker med så lite påverkan på den personliga integriteten som möjligt. TCO anser även att det finns risker med att utan stöd i vare sig forskning eller systematiska utvärderingar reformera en sekretesslagstiftning.

Utan att ta ställning i sak vill TCO inledningsvis påpeka att TCO är positivt inställt till ökade möjligheter till brottsbekämpning och att det är angeläget att effektivisera arbetet med att förhindra, förebygga, upptäcka, utreda och ingripa mot fusk, felaktiga utbetalningar, regelöverträdelser och brottslighet. TCO anser vidare att det är viktigt att eftersträva att myndigheter ges goda kontrollmöjligheter över hur de offentliga resurserna används, då bristfälliga kontrollmekanismer kan medföra att oseriösa aktörer försöker utnyttja välfärdssystemet. Detta får inte bara konsekvenser för medborgarna utan riskerar även att minska legitimiteten till den offentliga verksamheten. Det är dock viktigt att detta sker med så lite påverkan på den personliga integriteten som möjligt.


TCO anser att det finns risker med att utan stöd i vare sig forskning eller systematiska utvärderingar reformera en sekretesslagstiftning, särskilt mot bakgrund av att det under de senaste åren har kommit flera utredningar om olika förslag om informationsöverföring mellan myndigheter med olika syften som kan innebära att det blir svårt för statliga myndigheter, kommuner och regioner att implementera och ha kontroll över nya skyldigheter och den information som ska rapporteras. Samma svårigheter kan uppstå för de myndigheter som ska ta emot dessa uppgifter. Enligt TCO innebär detta en tydlig risk för ineffektivisering av förvaltningen.

Läs hela remissvaret

Bild på Magnus Lundberg

Jurist

Magnus Lundberg