TCO släpper dokumentärfilm om föräldraförsäkringens historia – ”Ett vansinnigt förslag”

Jämställdhet

Pressmeddelande

2024-05-07

I år fyller föräldraförsäkringen 50 år, en reform värd att fira. När den kom kallades den för ett vansinnigt förslag av motståndarna, och den revolutionerade synen på jämställt föräldraskap. Men vad har egentligen hänt under de här 50 åren, har föräldraskapet blivit mer jämställt? För att ta reda på det har TCO producerat en dokumentärfilm om föräldraförsäkringens historia med premiär i dag den 7 maj. Med Emma Molin som programledare får tittaren följa med på resan från 1974 till i dag. Emma möter mammor, pappor, experter och politiker som var med och formade föräldraförsäkringen.

Filmaffisch för Ett vansinnigt förslag

– TCO gör den här dokumentären för att föräldraförsäkringen förtjänar det. Ingen annan reform har haft lika stor betydelse för ett jämställt föräldraskap och den banade väg för en ny tid där båda föräldrarna sågs som lika viktiga för omsorgen av barnen, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.

En dokumentär om reformen som satte Sverige på världskartan

I dokumentären får tittaren följa programledare Emma Molin från 1974 till i dag genom olika nedslag i historien. Där träffar hon mammor och pappor som delar med sig av sina egna erfarenheter och syn på föräldraledighet. Bland de medverkande finns Birgitta Dahl och Bengt Westerberg – två politiker som varit med och format försäkringen – och Ann-Zofie Duvander, professor och en av Sveriges främsta experter på föräldraförsäkringen, som berättar vad försäkringen betytt för samhällsutvecklingen och kvinnors deltagande på arbetsmarknaden. Filmen berättar historien om föräldraförsäkringens utveckling och berör även vilka utmaningar som kvarstår när det gäller ekonomisk jämställdhet.

– Ett halvt sekel har gått sedan föräldraförsäkringen infördes. Men fortfarande har vi långt kvar innan män och kvinnor delar lika på ledigheten. Ökad ekonomisk jämställdhet är en prioriterad fråga för TCO. Med dokumentären vill vi öka kunskapen om fördelarna med föräldraförsäkringen och bidra till en diskussion om hur den kan utvecklas för framtiden, avslutar Therese Svanström. 

Dokumentären har premiär i dag den 7 maj och går att se här. 

Medverkande i filmen

Emma Molin, programledare 
Birgitta Dahl, f.d. riksdagsledamot, Socialdemokraterna   
Bengt Westerberg, f.d. partiledare, Folkpartiet
Ann-Zofie Duvander, professor i demografi och sociologi
Shahab Ahmadian, Ordförande för organisationen Män 
Med flera.
Produktion: Reform Act och Delta Studios.

Fakta om föräldraförsäkringen

  • Föräldraförsäkringen infördes 1974 och ersatte den tidigare moderskapsförsäkringen. Försäkringen gjorde det möjligt för både kvinnor och män att vara hemma med sina barn. Män tog i snitt ut 0,5 procent av föräldrapenningen det första året.
  • År 1995 reserverades en månad av föräldrapenningen till varje förälder, den så kallade pappamånaden. En andra pappamånad infördes 2002 och 2016 infördes en tredje pappamånanad.
  • Ersättningsperioden har förändrats vid flera tillfällen. Det har både blivit fler föräldrapenningdagar och blivit möjligt att använda föräldrapenning för äldre barn. Ersättningsnivån har tvärt emot ersättningsperioden blivit mindre generös jämfört med då försäkringen infördes.
  • År 2023 tog män ut 30,9 procent av föräldradagarna.
  • I dag är kvinnors obetalda föräldraledighet, alltså den tid en förälder är hemma med barnet utan att ta ut föräldrapenning, längre än mäns totala föräldraledighet.
  • Kvinnors inkomster minskar snabbare och mycket mer än mäns inkomster när de blir föräldrar. Bland de som fyllde 30 år och fick sitt första barn 2012 gick kvinnorna i snitt miste om 50 000 kronor per år under nio års tid jämfört med om deras inkomster hade utvecklats i samma takt som männens efter att barnen kom.

Se filmen Ett vansinnigt förslag

Programledaren Emma Molin guidar genom 50 år av föräldraförsäkring och intervjuar föräldrar och experter. 

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström

Bild på Tora Heckscher

Presschef

Tora Heckscher