Tjänstemännen och det flexibla arbetslivet
Arbetsmarknad, Jämställdhet
Rapport
2025-03-07
Distansarbetet har revolutionerat arbetsmarknaden och inneburit ett skifte i synen på hur och var vi arbetar. Men en ökad flexibilitet i arbetslivet kommer med både utmaningar och möjligheter, inte minst för hur vi lägger livspusslet och vad det innebär för jämställdhet och hälsa. I undersökningen Tjänstemännen och det flexibla arbetslivet presenterar TCO ny kunskap om arbetslivet, distansarbete och livspusslet.
Så distansarbetar tjänstemännen
54 procent av tjänstemännen arbetar idag på distans. Det är vanligare om man har högre utbildning, högre inkomst och jobbar inom privat sektor. Det är även vanligare bland tjänstemän med barn under 12 år.
De tre vanligaste branscherna att arbeta på distans inom är
- data/IT
- bank/försäkring
- offentlig förvaltning
och det är mindre vanligt att arbeta på distans inom branscherna
- utbildning
- vård och omsorg
Slutsatser från undersökningen
För individen verkar flexibilitet och distansarbete vara central för hälsa och välmående, möjligheten att få ihop livspusslet och att hinna med återhämtning. Det gäller särskilt för kvinnor med småbarn. Är det lättare att få ihop livspusslet och hinna med återhämtning kan stressen minska och potentiellt även sjukfrånvaron.
På samhällsnivå kan positiva utfall av det flexibla arbetslivet, som minskad sjukfrånvaro, längre arbetsliv och heltid i stället för deltid, vara gynnsamma för jämställdheten, kompetensförsörjningen, samhällsekonomin. Det kan också vara en viktig pusselbit för att möta de utmaningar som en åldrande befolkning innebär för välfärden och pensionssystemet.
Men flexibilitet och distansarbete kommer inte bara med vinster, utan även risker. Arbetsmiljön i hemmakontoren behöver fungera och distansarbete ska inte innebära fler arbetstimmar och en vardag där gränserna mellan arbetstid och fritid suddas ut. Om det finns olika förutsättningar för flexibilitet och distansarbete i kvinnodominerade och mansdominerade yrken är det vissa grupper som kan ta del av distansarbetets positiva effekter och andra inte. Det behöver vi hålla ögonen på.

Tjänstemännen och det flexibla arbetslivet
Ta del av undersökningen. Ny kunskap om distansarbete, tid och livspusslet.
Utredare: jämställdhet
Åsa Forsell
Läs mer i samma ämne
Demokrati, Arbetsmarknad
TCO:s remissvar betänkandet Plikten kallar – En modern personalförsörjning av det civila försvaret
TCO tillstyrker att civilplikten utvidgas på det sätt som föreslås i utredningen och ställer oss bakom principen att...
Pension, Arbetsmarknad
TCO: Så kan arbetslivet förlängas för 800 000 personer
Fler än 800 000 tjänstemän kan tänka sig att jobba längre upp i åren om rätt förutsättningar finns. Det handlar om...
Jämställdhet
Det här är tjänstemännens önskelista, Nina Larsson
TCO är beredd att hjälpa vår nya minister, Nina Larsson, med sitt uppdrag. Vi ser fram emot att träffa henne och...