Tjänstemännen och det flexibla arbetslivet
Arbetsmarknad, Jämställdhet
Rapport
2025-02-04
Distansarbetet har revolutionerat arbetsmarknaden och inneburit ett skifte i synen på hur och var vi arbetar. Men en ökad flexibilitet i arbetslivet kommer med både utmaningar och möjligheter, inte minst för hur vi lägger livspusslet och vad det innebär för jämställdhet och hälsa. I undersökningen Tjänstemännen och det flexibla arbetslivet presenterar TCO ny kunskap om arbetslivet, distansarbete och livspusslet.
Så distansarbetar tjänstemännen
54 procent av tjänstemännen arbetar idag på distans. Det är vanligare om man har högre utbildning, högre inkomst och jobbar inom privat sektor. Det är även vanligare bland tjänstemän med barn under 12 år.
De tre vanligaste branscherna att arbeta på distans inom är
- data/IT
- bank/försäkring
- offentlig förvaltning
och det är mindre vanligt att arbeta på distans inom branscherna
- utbildning
- vård och omsorg
Så mycket tid sparar tjänstemännen på att distansarbeta
En tjänsteman sparar i snitt 14,8 timmar i månaden genom att arbeta på distans. Var tredje tjänsteman sparar in restid motsvarande en halv arbetsvecka eller mer i månaden. Det blir fem arbetsveckor under ett år.
Undersökningen visar även vad tjänstemän skulle behöva avstå från om de inte kan distansarbeta som de gör idag. Återhämtning och hushållsarbete är två tydliga exempel.
Tjänstemän med barn under 12 år svarar oftare än övriga att de skulle behöva avstå från någon aktivitet. Där svarar hälften att de skulle behöva avstå från att hämta barnen tidigt från förskola/fritids. Bland kvinnor med yngre barn skulle hälften behöva avstå från återhämtning, medan motsvarande andel bland männen är lägre.
Slutsatser från undersökningen
För individen verkar flexibilitet och distansarbete vara central för hälsa och välmående, möjligheten att få ihop livspusslet och att hinna med återhämtning. Det gäller särskilt för kvinnor med småbarn. Är det lättare att få ihop livspusslet och hinna med återhämtning kan stressen minska och potentiellt även sjukfrånvaron.
På samhällsnivå kan positiva utfall av det flexibla arbetslivet, som minskad sjukfrånvaro, längre arbetsliv och heltid i stället för deltid, vara gynnsamma för jämställdheten, kompetensförsörjningen, samhällsekonomin. Det kan också vara en viktig pusselbit för att möta de utmaningar som en åldrande befolkning innebär för välfärden och pensionssystemet.
Men flexibilitet och distansarbete kommer inte bara med vinster, utan även risker. Arbetsmiljön i hemmakontoren behöver fungera och distansarbete ska inte innebära fler arbetstimmar och en vardag där gränserna mellan arbetstid och fritid suddas ut. Om det finns olika förutsättningar för flexibilitet och distansarbete i kvinnodominerade och mansdominerade yrken är det vissa grupper som kan ta del av distansarbetets positiva effekter och andra inte. Det behöver vi hålla ögonen på.
Tjänstemännen och det flexibla arbetslivet
Ta del av undersökningen. Ny kunskap om distansarbete, tid och livspusslet.
Relaterat
Arbetsmarknad
Stora vinster med distansarbete
Över hälften av tjänstemännen arbetar på distans och var tredje tjänsteman sparar in restid motsvarande en halv...
Jämställdhet
Kvinnor projektleder julen år efter år
Julens projektledare 2024 är en kvinna. Precis som förra året, och året innan dess. 3 av 4 kvinnor med hemmaboende...
Jämställdhet
Julens projektledare är en kvinna
3 av 4 mammor med hemmaboende barn upplever att de är julens huvudsakliga projektledare, med ansvar för att planera...