Den allmänna pensionen levererar inte längre

Pension

Debattartikel

2025-05-22

LO, TCO och Saco uppmanar pensionsgruppen att skyndsamt ta ansvar för att initiera ett arbete med syfte att höja avgifterna till allmän pension. Det skriver Göran Arrius, Saco, Louise Olsson, LO, och Therese Svanström, TCO i Altinget.

  • Höj pensionsavgifterna: LO, TCO och Saco anser att pensionsavgifterna måste höjas för att det allmänna pensionssystemet ska fungera som tänkt och kunna ge rimliga pensioner.

  • Kompensationsgraden sjunker: Utredningen visar att kompensationsgraden i det allmänna pensionssystemet har minskat över tid, vilket urholkar samhällskontraktet och livsinkomstprincipen.

  • Snabbare höjning av riktålder inte realistisk: Att höja pensionsåldern i snabbare takt för att kompensera för sänkta pensioner är teoretiskt effektivt, men praktiskt orimligt på grund av stora skillnader i arbetsförutsättningar.

  • Tjänstepension är inte lösningen: Tjänstepensionen kan inte ersätta en svag allmän pension. Den är inte obligatorisk och varierar stort mellan olika grupper, vilket kan öka ojämlikheten bland pensionärer.

  • Statligt ansvar för pensionerna: LO, TCO och Saco uppmanar staten att ta sitt ansvar. Att överlåta ansvaret till arbetsmarknadens parter vore både ineffektivt och orättvist mot arbetstagarna.

Om det allmänna pensionssystemet ska fungera något så när som det var tänkt måste pensionsavgifterna höjas. Den slutsatsen drar LO, TCO och Saco efter att ha läst Pensionsavgiftsutredningens betänkande.

”Samhällskontraktet eroderas”

Utredningen visar tydligt att kompensationsgraderna i det allmänna pensionssystemet har sjunkit över tid. Om inget görs kommer utvecklingen fortsätta i fel riktning. De sjunkande kompensationsgraderna är ett allvarligt problem. Partierna i pensionsgruppen kan inte längre blunda för det.

Att kompensationsgraderna försämrats får konsekvenser. Samhällskontraktet eroderas. När den allmänna pensionen inte levererar som väntat blir pensionssystemets själva fundament, basen i den välkända pensionspyramiden, ifrågasatt. De alltför låga inkomstgrundade pensionerna har också medfört att livsinkomstprincipen försvagats. Livsinkomstprincipen innebär att pensionen avspeglar de avgifter som inbetalats. Det ska i pensionshänseende löna sig att ha arbetat.

Pensionsavgiftsutredningen argumenterar för att det allra effektivaste sättet att varaktigt säkerställa pensionsnivåerna skulle vara att fullt ut räkna upp åldersgränserna i socialförsäkrings- och pensionssystemen i takt med livslängdens ökning. Det skulle betyda att den nyligen införda riktåldern och andra åldersrelaterade regler höjs i en ännu snabbare takt än vad som redan har beslutats.

Tjänstepension ska inte vara obligatoriskt

År 2026 höjs riktåldern till 67 år. Den förväntas sedan höjas ytterligare till 68 år för personer födda mellan 1967 och 1980. Därefter förväntas ytterligare höjningar så att riktåldern, för personer födda mellan slutet av 90-talet och en bit in på 00-talet, så småningom blir 70 år.

Redan den nuvarande ökningstakten är mycket utmanande, inte minst eftersom förutsättningarna att jobba längre skiljer sig stort mellan olika grupper på svensk arbetsmarknad. Att höja riktåldern snabbare är inte realistiskt även om det i teorin skulle höja pensionerna.

Utredningen pekar på att tjänstepensionens nivå har upprätthållits bättre än nivån på den allmänna pensionen. Det är bra att de framförhandlade tjänstepensionerna finns. I många fall kan de täcka upp där det allmänna misslyckas, men det har aldrig varit syftet.

Parternas tjänstepensioner är tänkta att ge en extra guldkant. Därtill har inte alla arbetstagare rätt till tjänstepension i sin anställning. Tjänstepension är inte och ska inte vara obligatoriskt. Pensionsgruppen bad explicit utredningen att ta hänsyn till förekomsten av tjänstepension.

Lägg inte över ansvaret på parterna

Vi vill bestämt uppmana pensionsgruppen att inte lägga över ansvaret för pensionerna på parterna. Att, med hänvisning till tjänstepensionerna, låta den allmänna pensionen fortsätta att urholkas vore ett svek mot Sveriges arbetstagare. Om tjänstepensionerna ökar i betydelse för att den allmänna pensionen urholkas riskerar skillnaderna mellan pensionärerna att öka.

Att täcka upp för brister i den allmänna pensionen genom tjänstepensionerna skulle också vara ineffektivt. Det kostar att höja pensionerna oavsett om det gäller allmän pension eller tjänstepension. Den kostnaden måste hanteras. Tjänstepension finansieras via löneutrymmet och högre tjänstepension betyder därför lägre löneökning.

För många, inte minst kvinnor, innebär sämre löneutveckling dessutom att gå miste om allmän pension. För alla som har en lön lägre än 8,07 inkomstbasbelopp (cirka 54 000 kronor i månaden 2025) motsvarar hundra kronor lägre löneökning typiskt sett 17,21 kronor lägre intjänande till allmän pension.

LO, TCO och Saco uppmanar pensionsgruppen att skyndsamt ta ansvar för att initiera ett arbete med syfte att höja avgifterna till allmän pension. Det är hög tid att se till att pensionspyramiden står på stadig grund.

Läs artikeln i Altinget.

Göran Arrius
Ordförande Saco
Louise Olsson
Förste vice ordförande LO
Therese Svanström
Ordförande TCO

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström