A-kassa

A-kassa

Artikel

A-kassan ska ge ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Men den räcker sällan till som enda försäkring, utan måste kompletteras av såväl kollektivavtal som fackförbundens inkomstförsäkringar. TCO vill se en förstärkt a-kassa som följer löneutvecklingen, med målet att fler arbetssökande ska få 80 procent av sin tidigare inkomst.

TCO:s förslag för en bättre a-kassa

  • Indexera taket i a-kassan. Den högsta ersättningen i a-kassan som går att få, det så kallade taket, är fastställd till en viss summa. Det innebär att ersättningen urholkas över tid.  Ersättningsnivån måste följa löneutvecklingen så att a-kassan blir den omställningsförsäkring den är avsedd att vara.
  • Höj taket i a-kassan. Fler måste kunna få 80 procent av sin tidigare lön om de blir arbetslösa. Idag är taket i arbetslöshetsförsäkringen så lågt att många tjänstemän inte får det. I stället kommer en allt större del av ersättningen från kompletterande försäkringar och omställningsavtal.
  • Bredda arbetslöshetsförsäkringen så att fler arbetslösa omfattas, till exempel så kallade kombinatörer. Studenter ska ha rätt till a-kassa några månader efter examen medan de söker sina första jobb.

A-kassan ersätter inte tillräckligt av inkomsten

A-kassan fyller en viktig funktion både för individen och samhället. Den ekonomiska tryggheten innebär en möjlighet att hitta ett nytt jobb som matchar ens kompetens, utan att drastiskt behöva förändra sin ekonomi under tiden man är arbetslös. Det är bra både för individen och för samhället.

Men för många tjänstemän krävs en rad olika försäkringar för att säkra en rimlig ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Den offentliga arbetslöshetsförsäkringen, a-kassan, behöver ofta kompletteras av såväl kollektivavtal som fackförbundens inkomstförsäkringar. Det innebär att a-kassan inte följer inkomstbortfallsprincipen som den är tänkt att göra.

Höjd ersättning gör a-kassan mer attraktiv för fler

Det lågt satta taket i a-kassan gör att den som blir arbetslös får en allt mindre del av sin tidigare lön – ersättningsnivån följer inte lönernas utveckling utan urholkas över tid.

TCO vill att fler ska få 80 procent av sin inkomst när de blir arbetslösa. Det ger individen en ekonomisk trygghet samtidigt som det gör a-kassan mer attraktiv – inte bara för de grupper som löper störst risk att hamna i arbetslöshet.

Försäkringsskyddet från det allmänna måste vara tillräckligt även för de tjänstemän som har en högre lön. Om så många som möjligt är med i en a-kassa, även höginkomsttagare och personer som löper en låg risk för arbetslöshet, fördelas kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen på ett större antal personer som arbetar. Det minskar i sin tur de samhällsekonomiska riskerna vid en snabbt ökande arbetslöshet. Dessutom är det viktigt för förtroendet för arbetslöshetsförsäkringen att så många som möjligt omfattas av den.

Den nya arbetslöshetsförsäkringen – vad tycker TCO?

I juni 2024 beslutade riksdagen om regeringens förslag till en reformerad a-kassa. TCO anser att det är bra att a-kassan ska göras om och baseras på inkomster – det har flera fördelar, bland annat en snabbare och enklare hantering. Men det räcker inte.

TCO anser att taket i a-kassan behöver höjas och indexeras för att följa löneutvecklingen. Det är en förutsättning för att den som förlorar jobbet ska garanteras en ekonomisk trygghet och kunna ägna sin fulla kraft åt att hitta ett nytt jobb.

Regeringens förslag om avtrappning i a-kassan kommer inte att minska arbetslösheten och stödjer inte heller en bättre matchning på arbetsmarknaden. TCO anser att rätt jobb är viktigare än första bästa jobb.

Läs mer

Bild på Joakim Lindström

Utredare: a-kassa, arbetskraftsinvandring och digitalisering

Joakim Lindström

Prenumerera på alla våra nyheter om a-kassan

Vill du få ett mejl samma dag som vi publicerar något nytt om a-kassan? Lämna din mejladress här.

Vi behandlar dina kontaktuppgifter med stöd av ett berättigat intresse. Läs mer om vår hantering här.

Mer om a-kassan

Här hittar du allt vårt material om a-kassan, till exempel pressmeddelanden, rapporter och blogginlägg. Använd filtreringen för att hitta det du söker.

Filtrera

Sökresultat

Inga träffar

Det finns tyvärr inget innehåll som motsvarar din sökning. Testa att byta sökord eller filtrering.