A-kassa

A-kassa

Artikel

Det hörs ibland i den offentliga debatten att de svenska socialförsäkringarna är de mest generösa i världen. Den bilden stämmer inte, och i synnerhet inte när det handlar om a-kassan. A-kassan har urholkats över en lång tid, till nivåer som placerar Sverige i botten av EU. Inget annat EU-land har sänkt ersättningsgraden vid arbetslöshet lika mycket som Sverige de senaste 20 åren. För att skydda såväl tjänstemännen som den svenska arbetsmarknadens möjligheter till omställning och kompetensförsörjning måste a-kassan förbättras.

Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar: den offentliga arbetslöshetsförsäkringen, a-kassan, kompletteras av såväl kollektivavtal som fackförbundens inkomstförsäkringar. För många krävs idag alla tre för att säkra en rimlig ekonomisk trygghet. Det innebär att a-kassan inte följer inkomstbortfallsprincipen som den är tänkt att göra.

Att den svenska a-kassan blivit sämre syns tydligt i en rad av TCO:s undersökningar och rapporter.

  • A-kassan har urholkats år för år och ersätter en allt mindre del av lönen vid arbetslöshet. Bara drygt 15 procent får de tänkta 80 procent i ersättning. Band tjänstemän är det ännu färre, knappt 8 procent. Det kan i sin tur tvinga den som blir arbetslösa att göra drastiska ekonomiska förändringar för sig eller sin familj, trots att arbetslösheten ofta är en kortare period. Läs mer om hur a-kassan urholkats i TCO:s rapport A-kassan urholkas år efter år. 
  • I Sverige har arbetslöshetsersättningen sänkts med 9 procentenheter på 20 år för typhushållet. Det innebär att Sverige gått från att ligga högst i Europa, till plats 21 av 27 EU-länder och klart sämst av de nordiska länderna. Det innebär också att många inte klarar sin ekonomi, även i en kortare period av arbetslöshet. Detta och mycket mer framgår av TCO:s rapport Svensk a-kassa blir allt sämre, som utgår från statistik från OECD. Trots det temporärt höjda taket i a-kasa som infördes under coronapandemin, så är svensk a-kassa ändå sämre än genomsnittet i EU. Det framgår i TCO:s rapport Från a-kassa till b-kassa.
  • Majoriteten av alla arbetslösa hamnar på en ersättningsgrad om 60 procent, alltså långt under de 80 procent som det är tänkt. Denna siffra och jämförelser av kompensationsgraden i olika grupper finns i TCO:s rapport A-kassan fyra år efter att taket höjdes.
  • Värdet av ersättningen från den allmänna arbetslöshetsförsäkringen har urholkats över tid. Det beror på att ersättningarna från det allmänna inte har följt med lönernas utveckling. Den statliga a-kassan har med tiden allt mer fått karaktären av att vara en grundförsäkring, snarare än den inkomstbortfallsförsäkring som den var tänkt att vara. Läs mer i rapporten Tryggheten, staten och partsmodellen, där TCO undersöker hur de olika trygghetssystemen förändrats över tid.


Tre förslag för en bättre a-kassa

  • Höj taket i a-kassan. De tillfälligt höjda nivåerna som infördes under pandemin behöver permanentas så att a-kassan blir den omställningsförsäkring den är avsedd att vara. Försäkringsskyddet från det allmänna måste vara tillräckligt även för tjänstemän som kanske både har en högre utbildning och lång erfarenhet från arbetslivet, och därmed en högre lön, när de blir arbetslösa.
  • Indexera taket i a-kassan så att värdet inte urholkas när lönerna ökar.
  • Bredda arbetslöshetsförsäkringen så att fler arbetslösa täcks in, till exempel så kallade kombinatörer. Studenter ska ha rätt till a-kassa några månader efter examen medan de söker sina första jobb.

Sverige i botten när det gäller a-kassenivå

Sverige hamnar i botten (vid det ordinarie regelverket) när man jämför ersättningar i a-kassan med andra europeiska länder. När man jämför med Norden är Sverige sist.
Diagrammet visar nivån på ersättningen vid arbetslöshet i olika länder. Källa OECD.

Bild på Maria Ahrengart

Utredare: Arbetslöshetsförsäkringen

Maria Ahrengart

Mer om a-kassan

Här hittar du allt vårt material om a-kassan, till exempel pressmeddelanden, rapporter och blogginlägg. Använd filtreringen för att hitta det du söker.

Filtrera

Sökresultat

Inga träffar

Det finns tyvärr inget innehåll som motsvarar din sökning. Testa att byta sökord eller filtrering.