Erik Slottner, vad gör du när tjänstemän hotas till tystnad?

Demokrati

Remissvar

Vi ser varningssignalerna. Hat, hot och en växande tystnad bland de som bär samhället. Nu måste regeringen agera, skriver TCO:s ordförande Therese Svanström i Arbetsvärlden.

  • Att montera ner en demokrati sker sällan över en natt, utan genom små steg som påverkar tilliten, rättssäkerheten och förutsägbarheten.
  • Förvaltningspolitik och byråkrati kan verka tråkigt, men kommuner, regioner och statlig förvaltning har ett ansvar att agera för att bevara demokratin.
  • Trump-administrationens förändringar i USA är en varningssignal för Sverige att vara uppmärksamma på vad som händer i vårt eget samhälle.
  • Effektivisering har blivit normerande.
  • En tyst förvaltning är en tyst demokrati, och det är dags att regeringen tar detta på större allvar.
  • Erik Slottner, som ansvarig minister, måste agera för att säkerställa att tjänstemännen inte tystnar och att demokratin bevaras.

Att montera ner en demokrati sker sällan över en natt. Ofta är det de små stegen som på sikt skapar de stora förändringarna. Därför måste vi vara uppmärksamma både på vad som bygger en demokrati stark, men också på stegvisa förändringar som kan påverka dess funktion. Som påverkar tilliten, rättssäkerheten och förutsägbarheten. Det som hör till själva kärnan i en fungerande demokrati.

Vi måste dra i handbromsen

Det kan vara torrt och tråkigt. Det där med förvaltningspolitik och byråkrati, men kommuner, regioner och statlig förvaltning har ett ansvarigt statsråd, civilminister Erik Slottner och nu är det hög tid att agera och visa engagemang även i dessa för Sverige avgörande frågor. Vi ser alla med stor oro på hur Trump-administrationen förändrar USA som land och den rådande världsordningen snabbt. En uttalad del av Trumps strategi är att ge sig på samhällsbärarna, de som är satta att värna demokratin. Nämligen tjänstemän. Då måste vi dra i nödbromsen. Då måste svenska politiker säkerställa att vi inte riskerar att gå samma väg i Sverige.

Även om Sverige inte är USA, våra förvaltningsmodeller skiljer sig tydligt åt. Men händelserna där måste göra oss mer på tårna. Mer uppmärksamma på vad som händer i vårt eget samhälle och tydligare uppmärksamma de varningssignaler som redan nu blinkar.
Vi vill ha ett fungerande samhälle där det finns sjuksköterskor på akuten när vi kommer dit, där polisen kommer när vi råkar ut för brott, där beslut tas på det inskickade bygglovet och där det finns artiklar att läsa i morgontidningen. Allt detta är uppdrag som tjänstemän utför varje dag. Ska det vara möjligt även framåt krävs att det finns tjänstemän på så väl statlig, regional och kommunal nivå som både kan och vill vara de samhällsbärare vi förväntar oss att de är.

En tystnadskultur breder ut sig

Det är lätt att skälla på en anonym tjänsteman bakom ett beslut man inte håller med om. Men få vet om hur tjänstemännens vardag utvecklats och nu ser ut. 

  • Hat och hot. Var fjärde tjänsteman i offentlig sektor har utsatts för hat, hot och våld.
  • Rädsla för repressalier som man har en avvikande åsikt. Det gäller medarbetare och chefer.
  • En tystnadskultur som breder ut sig. Tjänstemän drar sig för att påtala brister och larma om missförhållanden och vågar inte fatta beslut.

Som SvD uppmärksammar på ledarplats har globala trender i förvaltningen också gjort att effektivisering varit det normerande, utan vidare reflektion. I en levande och vital demokrati är förvaltningen högljudd. På rätt sätt. Där kombineras rättssäkerhet med effektivitet och demokratiuppdraget. Där finns respekt för att uppdragen ser olika ut för politiker och tjänstemän men respekten är ömsesidig. Det är när politiker och tjänstemän, förtroendevalda och experter har sina roller klara som vi får väl avvägda beslut. Går vi mot en tystare förvaltning är det en tydlig signal på att allt inte står rätt till. En tyst förvaltning är en tyst demokrati.

När har din gräns passerats, Slottner? 

Det är dags att regeringen tar detta på större allvar. Erik Slottner, som ansvarig minister i regeringen. Den samlade tjänstemannarörelsen har därför följande frågor till dig.
När har din gräns passerats för vad vi kan tillåta? Hur mycket ska tjänstemännen tystna?
Demokratin är något vi tillsammans skapar och lever varje dag. Det är därför inte tjänstemännen det är synd om när experter tystnar. Det är synd om demokratin.

Läs artikeln på arbetsvarlden.se 

Bild på Therese  Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström

Rapport: Tyst förvaltning

TCO har under lång tid sett hur förutsättningarna för den offentliga förvaltningen förändrats. Den här rapporten visar tydligt hur det, som på ytan kan verka vara små förändringar, tillsammans kan utgöra ett större hot mot det demokratiska samhället.