TCO summerar Almedalen 2024

Demokrati, Almedalen

Nyhet

2024-07-02

I tider när demokratin är på tillbakagång i stora delar av världen, hot och hat är vardag för många yrkesgrupper och tonen för det offentliga samtalet gradvis blivit tuffare och mer inhumant är demokratiska mötesplatser viktigare än någonsin. Därför fortsätter TCO vara en stolt arrangör under politikerveckan i Almedalen! Här hittar du alla TCO:s seminarier, som går att se i efterhand.

TCO:s seminarier i Almedalen

Ungdomars samhällsengagemang – ett demokratiproblem?

Hur ser ungas samhällsengagemang ut? Vilka är de bästa sätten enligt unga att påverka en fråga de är engagerade i? Och vad innebär ett minskat politiskt intresse bland unga för demokratin? Trendrapport från Ungdomsbarometern och panel med företrädare från organisationer inom politik, fack och civilsamhälle.

Se seminariet i efterhand.

Kompromisskampen 2024

I TCO:s Kompromisskampen tävlar politiska ungdomsförbund i förmågan att kompromissa och hitta gemensamma reformer i viktiga politiska frågor. Vilka politiska lösningar kan ta Sverige framåt och vilka kompromisser behövs för att nå dit?

Se i efterhand.

Arbetsmiljö i rymden. Vilka lärdomar kan vi ta ner på jorden?

Hur är det att arbeta i en så extrem arbetsmiljö som en rymdstation utgör? Och vad kan vi lära oss från arbete i rymden för att skapa en bättre arbetsmiljö på våra arbetsplatser? Astronauten Marcus Wandt tar med oss på en resa upp i rymden och tillbaka.

Se seminariet i efterhand.

Efter EU-valet – hur röstade vi och varför?

Mats Lindström från Novus presenterade en eftervalsanalys om hur tjänstemännen röstat och varför, jämfört med resten av befolkningen. En panel i form av Teresa Küchler, Göran von Sydow och Maria Wetterstrand reflekterar kring valresultatet och spanar mot den kommande mandatperioden.

Se seminariet i efterhand.

I samband med seminariet släppte vi två nyheter kopplat till vår eftervalsundersökning:

Föräldraförsäkringen fyller 50 år, hur kan den bidra till ökad jämställdhet framåt?

När föräldraförsäkringen kom kallades den för ett vansinnigt förslag av motståndarna. Men vad har egentligen hänt under de här 50 åren, har föräldraskapet blivit mer jämställt? Det tar TCO reda på i en dokumentär om föräldraförsäkringens historia. I Almedalen visade vi filmen och höll ett politikersamtal med riksdagsledamöter från Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 

Se i efterhand.

Våffelkampen

Varje år håller TCO våffelkampen i Almedalen. För varje gräddad våffla sätter man en nål på det landskap man bor i, och för varje nål skänks 5 kronor till ett välgörande ändamål, i år till UNHCR arbete i Ukraina.

Topp tre mesta våffelätarlandskap 2024 blev Södermanland, Uppland och Gotland, tätt följt av Skåne på en fjärdeplats. Endast ett landskap var utan våffelätare – Härjedalen. Våffelätarna från Lappland ökar sakta med säkert, från 6 förra året till 7 i år!

Mångfaldsparaden

TCO och TCO-förbunden gick också i Almedalens Mångfaldsparad. För att vi värnar om ett arbetsliv och arbetsplatser öppna för alla – fria från diskriminering.

 

Bild på Jonas Mellqvist

Kommunikationschef

Jonas Mellqvist