Viktiga perspektiv på en jämställd föräldraförsäkring
Jämställdhet
Blogg
2024-11-20
TCO:s forskningsdag om föräldraförsäkringen och Arena Idés nya rapport Kvantitetstidspappan sätter ljuset på behovet a reformer för att nå en mer jämställd fördelning av föräldraledigheten. Vilket är en central pusselbit för att minska inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män i Sverige, och närma oss det eftertraktade målet om ekonomisk jämställdhet.
Forskningsdag med högt i tak
Förra veckan arrangerade TCO en forskningsdag om föräldraförsäkringen. Det blev lika lyckat som vi hade hoppats på, med sju rappa, intressanta och tankeväckande forskarpresentationer och hög energi i gruppdiskussionerna mellan forskare, politiker och experter. Även riksdagspolitikerna vittnade om ett stort engagemang i frågan när de gav sina reflektioner från scenen. Jag fick med mig massa ny kunskap och är stärkt i min uppfattning att regelverken kring föräldraförsäkringen behöver reformeras, så att kvinnor och män delar mer lika på föräldraledigheten, deltidsarbetet och ansvaret för barnen. Det är en central pusselbit för att minska inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män i Sverige, och närma oss det eftertraktade målet om ekonomisk jämställdhet – som är ett av riksdagens antagna jämställdhetspolitiska mål. Att kvinnors inkomstutveckling påverkas negativt efter att barnen kommer syns tydligt i den officiella inkomststatistiken, vilket visas i rapporten Föräldraförsäkringen fyller 50 – en motor för ökad jämställdhet även kommande år?
Kul med nytänkande men djupare analys behövs
Men en jämställd fördelning av föräldraledigheten är såklart också viktig ur flera andra perspektiv, som att papporna ska få spendera värdefull tid med sina barn när de är små och barnens rätt till en nära relation till båda sina föräldrar. Det betonas i Arena idés rapport Kvantitetstidspappan som de släpper idag på internationella mansdagen under ett seminarium där jag ska medverka.
Arena idé föreslår bland annat att det ska införas en ekonomisk bonus till arbetsgivare vars anställda delar lika. Det torde vara väldigt svårt att få till en konstruktion som blir effektivt och styrande, men bra med nytänkande. Och det är ju väl belagt att föräldrars val kring föräldraledighet påverkas starkt av de normer som finns på arbetsplatsen, se till exempel Från jämställda par till ojämställda föräldrar.
Som lösning på problemet med ojämställd fördelning av den obetalda föräldraledigheten föreslår Arena idé att SGI-skyddet under barnets första år ska tas bort. De har rätt i att SGI-skyddet leder till att kvinnor, som oftast är lediga den första tiden med det nyfödda barnet, har större möjlighet att ta ut obetald ledighet än männen, som oftare är lediga när barnet blivit lite äldre. Men som regelverket ser ut nu i övrigt skulle ett borttagande av SGI-skyddet kunna leda till att många kvinnor fortsätter vara obetalt lediga och därmed står med ett väldigt dåligt socialförsäkringsskydd och därmed får låg sjukpenning. Det vore en mycket olycklig utveckling särskilt eftersom kvinnor har högre sjukfrånvaro, vilket särskilt gäller kvinnor med yngre barn.
Digitalt verktyg behövs för att stödja medvetna val
Arena idé vill se fler reserverade dager i likhet med TCO. TCO föreslår en tredelning, medan Arena idé föreslår helt individualiserade föräldrapenningdagar. I Arena idés förslag ingår dock att dagarna ska kunna omfördelas efter ”prövning och information om hur inkomst och relation mellan förälder och barn påverkas”. I mina öron låter det som stor risk för ökad administration för Försäkringskassan. Men helt klart är det att något behöver göras för att göra det enklare för föräldrar att förstå effekterna av olika val kring betald och obetald föräldraledighet.
Just det är också en annan sak som jag tar med mig från forskningsdagen. Det borde gå att få till politiskt stöd för att underlätta för föräldrar att göra välinformerade val inom ramen för gällande regelverk. Vi har ett system som bygger på att föräldrar kan göra medvetna val och då behöver det vara reellt och praktiskt möjligt. Som lösning skulle regeringen skulle kunna ge en eller flera myndigheter i uppdrag att ta fram ett digitalt verktyg (tänk minpension.se) där föräldrar kan se vilka effekter olika val kring betald och obetald föräldraledighet och deltidsarbete skulle ha på deras inkomster på kort och lång sikt.
Relaterat
Jämställdhet
Kvinnor projektleder julen år efter år
Julens projektledare 2024 är en kvinna. Precis som förra året, och året innan dess. 3 av 4 kvinnor med hemmaboende...
Jämställdhet
Julens projektledare är en kvinna
3 av 4 mammor med hemmaboende barn upplever att de är julens huvudsakliga projektledare, med ansvar för att planera...
Jämställdhet
Forskningsdag – Föräldraförsäkringen 50 år
Forskare, politiker och civilsamhälle samlades för att diskutera hur föräldraförsäkringen kan utvecklas för att...