Stå upp för demokrati – stå upp för de samhällsbärande tjänstemännen!
Demokrati
Blogg
2024-12-03
Förtroendevalda ska känna sig trygga, men minst lika viktigt är det att tjänstemännen känner sig trygga. De som förbereder beslut och varje dag utför ett arbete som innebär att vårt samhälle fungerar. Vi har tre prioriterade medskick till en regering som står upp för trygghet och demokrati.
Den 26 november beskriver regeringen viktiga förslag för att stärka förtroendevaldas skydd mot hot och våld på Svenska Dagbladets debattsida. Det är bra och välkomna förslag. Som fackligt förtroendevald vet jag och många med mig att påhopp och hot skrämmer oss och gör oss tveksamma till att aktivt synas och höras kring frågor som vi kämpar för. Hur kan vi få fler att bli politiskt eller fackligt förtroendevalda, när det inte bara saknas en hövlig ton i debatten, utan också kan innebära rädsla och oro för din egen säkerhet? Vad händer med vår demokrati och det öppna samhället om vi är färre som vill vara aktiva?
Vi måste vilja fortsätta att ta på oss uppdrag i allmänhetens tjänst och anta utmaningen att enade stå upp för demokratin eftersom demokratin, så som vi känner den i dag, kan stå på spel.
Både förtroendevalda och tjänstemän måste känna sig trygga
Förtroendevalda ska känna sig trygga, men minst lika viktigt är det att tjänstemännen känner sig trygga. De som förbereder beslut och varje dag utför ett arbete som innebär att vårt samhälle fungerar och vi kan ta del av det som vi är vana vid och tar för givet. Det kan handla om ett bygglov, förskoleplats, kollektivtrafik eller ett skydd för barn och unga som far illa.
Tyvärr visar TCO:s senaste demokratirapporter att de samhällsbärande tjänstemännens verklighet ser ut på ett sätt som vi alla önskar vore annorlunda. Larmen om trakasserier, hot och våld mot TCO-förbundens medlemmar avlöser varandra. En fjärdedel av tjänstemännen i offentlig sektor har under de senaste fem åren utsatts för hot och våld av tredje man. Vi ser fortfarande i våra undersökningar att tjänstemännen i hög grad vågar fatta beslut trots påverkansförsök genom hot och våld, men om vi inte agerar kan situationen förvärras och tjänstemän kan hamna i en situation där de inte vågar befatta sig med vissa ärenden eller känner sig tvingade att fatta beslut på fel grunder.
Tre medskick till regeringen
Vi har tre prioriterade medskick till en regering som står upp för trygghet och demokrati:
- Ta fram en nationell strategi mot hat, hot och våld i arbetslivet. Utöver förbättringarna på det straffrättsliga området, som redan finns som förslag, krävs ett helhetsgrepp som också inkluderar arbetsmiljölagstiftningen. Detta för att förhindra att hotfulla situationer överhuvudtaget uppstår.
- Skyddet måste gälla hela yrkesutövningen. Då hot kan förekomma av den enda anledningen att du representerar ett yrke, ska skyddet för tjänstemännen inte endast vara kopplat till hot och våld i myndighetsutövning, utan omfatta hot och våld som riktas mot dem i hela sin yrkesutövning.
- Ratificera ILO-konvention 190. ILO är ett FN-organ på arbetslivsområdet. 2009 antog ILO en konvention om att avskaffa våld och trakasserier i arbetslivet som våra nordiska grannländer redan har ratificerat.
Hot- och våldsfrågan ska hållas ihop som en helhet och att hitta lösningar som förtydligar, förstärker och förbättrar den lagstiftning som finns, att täppa till de luckor som identifierats och besluta om nödvändiga kompletteringar till befintlig lagstiftning, men utan att skapa ett oöverskådligt lappverk av regler.
Med trygga tjänstemän och trygga förtroendevalda vi kan bevara och utveckla det samhälle vi vill leva i.
Relaterat
Demokrati
TCO, LO & Saco: En angiverilag är skadlig för Sverige
Sämre arbetsmiljö och svårare att rekrytera, skadat förtroende och minskad tillit samt brott mot internationella...
Demokrati
TCO:s remissvar på betänkandet Allmänna sammankomster och Sveriges säkerhet
TCO ser med stor oro på flera av de synpunkter och förslag som framförs i remissen om Allmänna sammankomster och...
Demokrati
Släng angiverilagen i papperskorgen
Det är inte de offentliganställdas roll att vara ett migrationspolitiskt verktyg. Regeringen borde lyssna på...