Sjukförsäkring

Sjukförsäkring

Artikel

Sjukförsäkringen ger inkomsttrygghet för dem som inte kan arbeta på grund av sjukdom. Försäkringen ska underlätta rehabilitering och stötta sjukskrivna tillbaka i arbete. Sjukskrivna som inte kan återgå i sitt tidigare arbete ska få stöd att ställa om till annat arbete där deras kompetens och erfarenhet tas tillvara. TCO anser att det ska finnas en rimlig balans mellan inkomsttrygghet och krav på omställning.

  • Stärk arbetsgivarnas drivkrafter att ta sitt ansvar för rehabilitering och arbetsanpassning, t.ex. genom närmare samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket.
  • Förbättra förutsättningarna för effektiv och arbetsplatsinriktad rehabilitering, t.ex. genom att stärka företagshälsovårdens roll, både i det förebyggande arbetet och i arbetet med rehabilitering och arbetsanpassning.
  • Bevara nuvarande balans i sjukförsäkringen mellan trygghet och krav på omställning.
  • Säkerställ att sjukförsäkringen ger ett rimligt skydd åt egenföretagare och dem med atypiska anställningsformer.
  • Ge Försäkringskassan som myndighet rätt förutsättningar att administrera den allmänna sjukförsäkringen på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Ett förändrat arbetsliv förutsätter en förändrad sjukförsäkring

Under de senaste decennierna har sjukfrånvaron ändrat karaktär, med en högre andel sjukskrivningar med psykisk istället för fysisk ohälsa som orsak. Det sätter fokus på organisatoriska och sociala faktorer för förebyggande insatser och insatser för arbetsanpassning och rehabilitering.

För TCO är det viktigt att sjukförsäkringens regelverk är anpassat till dagens arbetsliv och de förutsättningar som råder när det gäller sjukskrivningsorsaker och möjligheter till rehabilitering och arbetsanpassning.

Läs mer i TCO:s rapport Från riskfaktorer till friskfaktorer, om långtidssjukskrivna tjänstemän och deras arbetsmiljö innan sjukskrivning.

Sjukförsäkringen har förbättrats de senaste åren

TCO bedömer att sjukförsäkringen fått en rimlig balans mellan inkomsttrygghet och krav på omställning, efter de reformer som genomfördes under 2021 och 2022. Reformerna har resulterat i en ökad flexibilitet, bland annat inom rehabiliteringskedjan och för möjligheterna till deltidssjukskrivning, vilket stärker möjligheterna att fullfölja påbörjade rehabiliteringsinsatser.

Särskilda regler för äldre och för dem med behovsanställningar har även stärkt skyddet för dessa grupper. Andra reformer har stärkt rättssäkerheten och tydligheten i Försäkringskassans beslut.

TCO:s sjukförsäkringspolitiska program

Programmet innehåller TCO:s förslag på hur sjukförsäkringen kan förbättras för att värna standardtrygghet och möjlighet till omställning. 

En hundralapp och några mynt.
En man arbetar vid sin laptop i ett tomt kontorslandskap

God arbetsmiljö och aktivt arbetsmiljöarbete viktigt för att förebygga sjukskrivningar

En väl fungerande sjukförsäkring förutsätter ett väl fungerande arbetsmiljöarbete. En central del är att förbättra organisatorisk och social arbetsmiljö och motverka en ohälsosam arbetsbelastning – inte minst inom offentlig sektor och välfärdsyrkena.

Arbetsskadeförsäkringen bygger på att den som skadas i sitt arbete ska hållas ekonomiskt skadelös

Många tjänstemän riskerar att skadas i tuffare arbetsliv, med snabba förändringar och höga krav på flexibilitet och kompetensutveckling. En ändamålsenlig arbetsskadeförsäkring som ger ekonomisk trygghet är en prioriterad fråga för TCO.

Bild på Mikael Dubois

Utredare: välfärdsfrågor

Mikael Dubois

Prenumerera på alla våra nyheter inom sjukförsäkringen

Vill du få ett mejl samma dag som vi publicerar något nytt inom sjukförsäkringen? Lämna din mejladress här.

Vi behandlar dina kontaktuppgifter med stöd av ett berättigat intresse. Läs mer om vår hantering här.

Mer om sjukförsäkringen

Här hittar du allt vårt material om sjukförsäkringen, till exempel pressmeddelanden, rapporter och blogginlägg. Använd filtreringen för att hitta det du söker.

Filtrera

Sökresultat

Inga träffar

Det finns tyvärr inget innehåll som motsvarar din sökning. Testa att byta sökord eller filtrering.