TCO summerar Almedalen 2023

Demokrati, Almedalen

Nyhet

2023-07-05

Under Almedalsveckan 2023 anordnade TCO flera seminarier och aktiviteter för att uppmärksamma och stärka tjänstemännens roll på arbetsmarknaden. Ett övergripande tema för årets vecka var demokrati. Här hittar du alla TCO:s seminarier, som går att se i efterhand.

TCO:s seminarier under Almedalsveckan

Har den svenska debatten trumpifierats?

Vilket ansvar har politiken, media och intresseorganisationer för tonläget i debatten och förmågan till kompromiss och långsiktiga reformer? Se seminariet i efterhand.

 

Kompromisskampen

Vilka politiska lösningar kan ta Sverige framåt och vilka kompromisser behövs för att nå dit? Här kan du se Kompromisskampen – där ungdomsförbundens politiker tävlar för att hitta en kompromiss. Se seminariet i efterhand.

 

Tystnadskultur och rädsla för att göra fel. Kan ett utökat tjänstemannaansvar skada demokratin?

I en levande demokrati finns förtroende och tillit för institutionerna och tjänstemännen som arbetar i dem. Arbetsplatser präglade av osäkerhet och tystnadskultur riskerar att skada demokratin. Leder förslag om utökat tjänstemannaansvar till en tystnadskultur och osäkerhet till förvaltningen? Se seminariet i efterhand.

I samband med seminariet skrev Therese Svanström i SvD: ”Fel att misstänkliggöra tjänstemännen” 

 

Hot och våld mot tjänstemän i offentlig sektor – hur stoppar vi hotet mot demokratin?

 

Tjänstemän i offentlig sektor utsätts alltför ofta för hat, hot och våld i sin yrkesutövning. Det är ett stort problem för samhället och ett hot mot demokratin. Hur ska vi stoppa utvecklingen? Se seminariet i efterhand.

Inför seminariet släppte TCO rapporten Hatad och hotad i demokratins tjänst 2

 

Hur når vi ekonomisk jämställdhet? Om normer och reformer

Vad händer i jämställdhetspolitiken? Vilka politiska reformer krävs för att öka takten? Och vilken roll spelar normer kring kön, föräldraskap och manlighet för att vi ska kunna nå ekonomisk jämställdhet? Se seminariet i efterhand.

 

Våffelkampen

Varje år i Almedalen arrangerar TCO Våffelkampen, där varje gräddad våffla motsvarar en nål på kartan och en summa pengar som TCO skänker till välgörande ändamål.

2023 lyckades våffelätare tillsammans få ihop hela 10 000 kronor till Ing-Marie Wieselgrens stiftelse som bidrar till arbete med fokus på psykisk hälsa och välbefinnande.

Landskapen med de ihärdigaste våffelätarna blev i år

  • Uppland
  • Södermanland
  • Gotland

Skåne hamnade precis utanför pallplats och Lappland fortsätter att öka från 4st nålar 2022 till 6st nålar i år.

Tack till alla er som kom till TCO-landet, åt våfflor och bidrog till en god sak!

Bild på Jonas Mellqvist

Kommunikationschef

Jonas Mellqvist