StartFakta och politik

TCO summerar Almedalsveckan...

TCO summerar Almedalsveckan 2022

TCO

Nyhet

2022-07-07

Under Almedalsveckan 2022 arrangerade TCO flera aktiviteter för att ge röst åt medlemsförbundens medlemmars behov av trygghet, utveckling och välfärd. Här hittar du alla våra seminarier och rapporter från Almedalen.

TCO-landet, TCO:s plats i Visby under Almedalsveckan

I TCO-landet samlades TCO:s medlemsförbund och TCO för seminarier, möten och samtal. 

TCO:s seminarier under Almedalsveckan

Anna Ekström utbildningsminister och Therese Svanström TCO:s ordförande under en debatt i Almedalen 2022

Utbildningsminister Anna Ekström (S) under seminariet "Vi vill plugga men vad ska vi läsa?". Till höger Therese Svanström, ordförande TCO.

 

Vi vill plugga men vad ska vi läsa?Hur ser utbildningsutbudet för yrkesverksamma ut idag? Och är man redo för att skala upp för att möta ett ökat söktryck från en ny grupp omställningsstudenter?

Vinnarna av Kompromisskampen 2022: Matilda Ekeblad, MUF och Aida Badeli, Grön ungdom firar tillsammans med moderator Petteri Flanagan Karttunen.  

 

Kompromisskampen 2022Vilka politiska lösningar kan ta Sverige framåt och vilka kompromisser behövs? I Kompromisskampen 2022 tävlar ungdomsförbunden i förmågan att kompromissa.

Förlöjligad, osynliggjord och bortglömd?Förr slogs partierna om medelklassens stöd. Nu har de breda löntagargrupperna nästintill försvunnit från debatten. Har partierna råd att inte lyssna på den nyckelgrupp som tjänstemännen utgör?

Hatad och hotad i demokratins tjänstHot, våld och trakasserier är vanligt i arbetslivet. Det är allvarligt för individen men också för demokratin. Hur kan vi möta detta växande samhällsproblem?

Vilka principer ska gälla i pensionssystemet?Pensioner har blivit en het fråga och många vill stärka pensionärernas ekonomi. Hur kan man värna pensionssystemets grundläggande principer och samtidigt höja pensionerna?

Från a-kassa till b-kassa på 40 årI debatten låter det som att den svenska a-kassan är en av de mest generösa i världen. A-kassan har dock tappat till nivåer som placerar Sverige i botten inom EU. Hur påverkar det arbetsmarknaden och hushållens ekonomi?

Lanserade rapporter

Rapporter som publicerades i samband med Almedalsveckan var

Publicerade debattartiklar

Under veckan infördes två debattartiklar från TCO. Dessa behandlade omställning och hot och våld som hot mot demokratin. 

Medverkan vid andra arrangörers aktiviteter

Företrädare från TCO medverkade vid flera andra arrangörers aktiviteter. Bland några av dessa finns:

Andra organisationer i TCO-landet

TCO erbjuder också plats i TCO-landet till organisationer där vi delar varandras grundläggande värderingar, men som är mindre resursstarka. I år bland annat Maktsalongen, Fredrika Bremer-förbundet och Sveriges Kvinnoorganisationer.

Almedalsveckans tragiska slut

Almedalsveckan fick en tragisk avslutning med mordet på Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på SKR. Therese Svanström, ordförande i TCO, formulerade sina tankar kring händelsen i ett blogginlägg.

Bild på Therese Svanström

TCO:s ordförande

Therese Svanström