Demokrati
Demokrati
Artikel
Tjänstemän utför varje dag samhällsbärande uppdrag. När de utsätts för hot och risker är det därför inte endast ett arbetsmiljöproblem utan ett problem för hela samhället och demokratin påverkas. I syfte att värna demokratin vill TCO se reformer som stärker tjänstemännens ställning.
TCO:s viktigaste förslag för att värna demokratin
Utvidga inte tjänstefelsansvaret
TCO tycker inte att det finns något behov av att utvidga, eller på annat sätt förändra tjänstefelsansvaret, eller det som också kallas tjänstmannaansvar. Det är inte fråga om att tjänstemännen vill inte vill ta ansvar för sitt tjänsteutövande, utan vi anser att det totala tjänstemannaansvaret redan är välavvägt och på en rimlig nivå. Att utvidga det ytterligare kommer inte att få de önskade positiva effekter som regeringen framhåller. Istället riskerar det att skapa rädda och tysta tjänstemän som inte ges utrymme att använda sin expertkunskap.
Vi vill istället stärka de offentliga tjänstemännen genom att bland annat motverka tystnadskultur, utöka meddelarskyddet och förbätttra tjänstemannautbildningen. Det behövs också en nationell strategi mot hot och våld i arbetslivet.
Tyst förvaltning
TCO har under lång tid sett hur förutsättningarna för den offentliga förvaltningen förändrats. Reformerna har gjort det svårare för offenlitghanställda att uttycka avvikande åsikter, samtidigt som myndigheter i högre grad ser sig som vanliga organisationer snarare än bärare av ett demokratiskt uppdrag. Utvecklingen oroar oss eftersom den riskerar att skapa en "tyst förvaltning", något som i förlängningen kan urholka demokratins kärna.
Nej till angiveri
TCO har arbetat hårt mot införandet av en så kallad angiverilag, det vill säga att offentlighetsanställda ska rapportera in om någon befinner sig olovligen i Sverige. Vår utgångspunkt är att Sverige har en reglerad invandring och att den måste respekteras, men det är inte personalen inom det offentliga som har som arbetsuppgift att se till att det följs. Vi har flera argument för varför detta är en viktig fråga och hur vi jobbar vidare med ett nej till informationsplikt.
Hot och våld – både arbetsmiljö- och demokratiproblem
Nästan var femte av TCO-förbundens medlemmar har utsatts för hat, hot eller våld från tredje person de senaste fem åren. Det motsvarar drygt 200 000 personer omräknat till hela tjänstemannakollektivet. Detta och mycket mer framgår av TCO:s rapport Hatad och hotad i demokratins tjänst.
Att många tjänstemän utsätts för hot, våld och trakasserier, eller ser nära kollegor utsättas, drabbar både dem själva och samhället. Grundläggande principer om likabehandling och rättssäkerhet som demokratin vilar på riskerar att urholkas.
TCO vill att regeringen tar fram en heltäckande strategi mot hot, våld och trakasserier i arbetslivet. Utgångspunkten ska vara allas rätt till ett arbetsliv fritt från hot och våld.
Värna yttrandefriheten och public service oberoende
Yttrandefriheten och pressfriheten måste skyddas mot både ingrepp från staten och hot från privatpersoner. Att public service-medierna är oberoende måste värnas i grundlagen för att vi alla ska få tillgång till en allsidig och oberoende journalistik.
TCO:s utgångspunkt är att det krävs välinformerade och engagerade medborgare för en fungerande demokrati och att en av förutsättningarna för detta är oberoende och fria medier och en stark public service.
TCO arbetar för att stärka demokratin i Europa och världen
Den fackliga rörelsen är världens största sociala rörelse, och fackligt aktiva står ofta i frontlinjen i kampen för demokrati. Fria och oberoende fackföreningar är en central del i ett demokratiskt och öppet samhälle. Trots ökande kränkningar, hot, trakasserier och våld fortsätter fackligt aktiva världen över sin kamp för rättvisa, rättigheter och demokrati.
Solidaritet mellan arbetstagare världen över är det som driver TCO:s internationella engagemang. TCO:s arbete i EFS (Europafacket) ITUC (Världsfacket) och ILO är viktigt ur ett demokratiskt perspektiv, och bidrar till att motverka antidemokratiska tendenser runt om i världen.
Idag ser vi också hur EU-länder som Polen och Ungern aktivt diskriminerar hbtq-personer, begränsar yttrandefriheten, underminerar demokratin och agerar i strid med rättsstatens principer. TCO arbetar aktivt för ett EU som vid varje given tidpunkt bevakar och ser till att medlemsländerna upprätthåller och efterlever grundläggande värden.
Läs mer om hur TCO arbetar internationellt och på EU-nivå.
TCO:s rapporter på demokratiområdet
Demokrati, Valet 2022
Hatad och hotad i demokratins tjänst
Läs i rapporten om omfattningen av hot och våld mot tjänstemän och hur det är ett hot mot demokratin.
Demokrati
Hatad och hotad i demokratins tjänst 2 – Hot och våld mot tjänstemän i offentlig sektor
Listan över hur tjänstemän i offentlig sektor drabbas av hat, hot och våld i tjänsten kan göras lång. När syftet är att påverka...
Jurist
Magnus Lundberg
Jurist
Lise Donovan
Prenumerera på alla våra nyheter inom demokrati
Vill du få ett mejl samma dag som vi publicerar något nytt inom demokrati? Lämna din mejladress här.
Mer om demokrati
Här hittar du allt vårt material om demokrati, till exempel pressmeddelanden, rapporter och blogginlägg. Använd filtreringen för att hitta det du söker.
Filtrera
Ämne
Person
Innehållstyp
År
Sökresultat
Inga träffar
Det finns tyvärr inget innehåll som motsvarar din sökning. Testa att byta sökord eller filtrering.